Две чести грешки на работещите родители

Как да се разделите през деня с малкото дете по най-правилния начин

18 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Детето е все още малко, но вие трябва да отидете на работа. През времето, в което не сте у дома за него се грижи някоя от бабите, детегледачка или то посещава детска ясла или градина (когато ситуацията го позволява).

Описаното не е нещо необичайно и се среща поне във всяко второ семейство. Все пак не всички жени имат възможността да се възползват от безкрайно дълго майчинство, последвано от оставане у дома, за да се отдадат единствено и само на децата и домакинството. Най-често работят и двамата родители.

И точно тук възниква един проблем, над който понякога не се замисляме, защото се е превърнал в част от ежедневието. Дали, излизайки от дома, се разделяме по правилния начин с детето?

Ето две от най-честите грешки според психолозите, които родителите правят не от невнимание, а защото просто не се замислят, и начините да бъдат разрешени.

1. Казвате си „Довиждане“ и излизате

Да, точно така трябва и да бъде. Но само едно „Довиждане“ за малкото дете не е достатъчно. То трябва да е сигурно, че вие ще се върнете отново, за да не се почувства изоставено.

Затова специалистите съветват, когато тръгвате за работа или се налага да излезете от дома, а то остава в жилището, да го успокоите, че ще се приберете, а не само да си помахате с ръка.

Това ще му спести тревогите и притесненията, и то ще знае, че раздялата е само временна.

2. Не казвате „Довиждане“, а се измъквате тихомълком

Сериозна грешка! Когато изчезвате внезапно от полезрението на детето, вие всъщност изчезвате от неговия свят. Поне то възприема по този начин липсата ви.

А тъй като се е случило изненадващо, макар и повтарящо се всеки ден, това провокира силна тревога и може да разстрои детето за дълго.

Правилният начин е да му обясните внимателно, че отивате на работа, а също така да определите и време за завръщането си. Не си мислете, че то няма да ви разбере. Със сигурност понятието време за него все още е нещо много размито, но ще схване, че вие не го напускате, а само излизате, след което ще се върнете отново.

И един съвет от специалистите, който те често споменават, когато говорят за такива ситуации. Не превръщате раздялата с детето в сърцераздирателна драма. По-добре е да си вземете „Довиждане“ кратко и ясно, вместо да се прегръщате дълго и да леете напоителни сълзи, които още повече ще притеснят детето.

Коментари
Последни видеа