Емоционално родство

5 признака, по които да го разпознаете

14 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Има ли в живота ви хора, с които се чувствате свързани по много особен начин? Може би между вас има… емоционално родство?!

Човешките взаимоотношения са уникални. Нито едно приятелство не си прилича с други, всяко партньорство е само по себе си житейски роман. Това едва ли е чудно, защото в крайна сметка всеки човек, с когото се свързваме, е неповторим индивид. Обединяват ни общи преживявания, вкусове, интереси и т.н.

Понякога обаче срещаме хора, които не само харесваме и с които не просто се разбираме, а които сякаш ни допълват по специален начин. С тези хора чувстваме емоционално родство. Сигурно вече се сещате за поне един такъв човек в живота си? Ако не, следните 5 признака ще ви помогнат да го откриете.

1. Чувствате се истински разбрани

Когато разговаряме с други хора, с думите и изреченията си се опитваме да им внушим представа за онова, което искаме да изразим, така че да ги достигне. Доколко това ни се удава зависи от различни фактори (например колко важни са подбраните от нас думи за събеседника ни, умее ли той да слуша или колко добре се познаваме с него).

У някои хора обаче, онези, с които се родеем емоционално, представата, която възниква при разговор с нас, е толкова ярка и удачна, толкова подобна на нашата, че веднага се чувстваме истински разбрани, все едно събеседниците ни са надникнали в най-съкровените кътчета на душата ни. Ето защо тъкмо към тези хора предпочитаме да се обръщаме, когато се налага да обсъждаме деликатни и чувствителни теми.

2. Разговорите ви вървят по-лесно

Има разговори, в които човек непрекъснато трябва да се обяснява (или поне има чувството, че трябва да го прави), в които се пропускат важни моменти, които на самите нас ни е трудно да следим или чиято нишка изпускаме – с една дума такива, които ни напрягат.

Подобни разговори водим постоянно. Но ако събеседникът ви е емоционално сродна душа, разговорът тече гладко и плавно като река и не можете да се наприказвате  – докато изведнъж не осъзнаете, че вече е три през нощта и на сутринта трябва да ставате рано...

3. Съпричастни сте душевно с него

Разбира се, че участваме в живота на хората, които са ни близки. Но между добрите приятели и хората, с които се чувстваме емоционално свързани, обикновено има съществена разлика. Докато просто съчувстваме на първите или се радваме заедно с тях според случая, то думите на емоционално сродните ни души ни докосват на по-дълбоко равнище: ние страдаме, когато и те страдат, и сме щастливи, когато им се случва нещо хубаво. Спрямо тези хора проявяваме по-силен закрилнически инстинкт и от все сърце им желаем само най-доброто – защото техният живот ни засяга пряко.

4. Знанието, че тези хора присъстват в живота ви, ви придава сила

В живота ни има много хора, на които държим и които ни действат добре. Приятели, с които се забавляваме, братя и сестри, които ни познават от малки, родители, с които споделяме всичко. Но малцина са тези, които, без непременно да са постоянно около нас, ни помагат да се чувстваме по-добре. Само мисълта за тях, знанието, че можем да им се обадим или да ги посетим по всяко време на денонощието, ни придава сила и чувството ни на самота изчезва в миг. С други думи, усещаме емоционалното родство интензивно, дори когато съответният човек в момента не е до нас. Да знаем, че тези хора съществуват, е едно от най-утешителните и окуражаващи неща на света. 

5. За такъв човек винаги имаме време

За хората казват, че са „социални животни“. Но и ние понякога, когато всичко да ни дойде до гуша, се нуждаем от пространство и време за себе си.  Освен ако изведнъж пред вратата ни не застане емоционално сродна душа. Тогава разбираме, че все пак имаме нужда от компания и дори се чувстваме по-добре.

А когато наистина не ни е до гости, поне можем честно да го признаем на този наш „емоционален роднина“ и да се уговорим да се видим друг път (предварително радвайки се на срещата!), без да се страхуваме, че ще се обиди или че някой от двамата ще се почувства глупаво. Защото сме стопроцентово сигурни, че той ще ни влезе в положението.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.