Изречения, които да избягвате, когато правите забележка на детето

Много повече ефект и ползи за малчугана ще има, ако ги замените с по-мотивищарите и правилни фрази

20 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Няма как да избягате от моментите, когато се налага да направите забележка на детето, защото то не спазва определени правила или застрашава здравето и живота си.

Говорили сме много пъти, че наказанията или повишаването на тона не помагат, а дори могат да го насърчат упорито да повтори деянието. В такива ситуации повече ефект имат забележките. Но и при тях трябва да се внимава и да се спазват някои правила.

Ето какво никога не бива да казвате на малчугана, когато му правите забележка и подходящите варианти, с които да замените думите си.

НЕ пипай това/там…

Различни проучвания в последно време реабилитираха думичката „НЕ!“. Но с известни уговорки.

Няма как „Не“-то да не присъства в разговора ви и то наистина няма чак такова негативно въздействие. Но не трябва да го употребявате, когато правите забележка. Ето тук е фината разлика.

Когато се вмъкне в забележка, то автоматично задейства отбранителна реакция и няма да получите търсения ефект. Да не говорим, че в такава конфигурация „Не“ има силно демотивиращо действие и то в дългосрочен план.

По-правилно е да го замените с далеч по-стимулиращите „Какво ще кажеш вместо това, да опитаме нещо друго“ или „Искаш ли да направим нещо интересно, което отдавна не сме правили“.

В никакъв случай…

Още едно начало на забележка, което не поражда очаквания резултат, а провокира още по-голямо непослушание или откровен бунт. Така фразата звучи ултимативно, авторитарно и не дава никаква възможност на детето за развитие. Освен това потъпква самочувствието му и пречи на неговата самостоятелност.

Разбира се, никой не твърди, че трябва да го оставите да прави нещо нередно. Просто е добре да замените крайното звучене на забележката с по-меко и деликатно, което да дава алтернатива на малчугана.

„В никакъв случай…“ спокойно може да бъде заменено от „Това наистина не е добра идея, но пък може да опитаме нещо друго“ или „Може би така ще имаш трудности или ще се нараниш, но какво ще кажеш да го направим по ето този начин…“

Коментари
Последни видеа