Как да организирате заниманията на децата

Направете табло, което не само да напомня, но и да стимулира малчуганите

07 октомври 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Виждали сме по филмите как ангажираните родители на ангажирани деца отмятат на голямо табло техните занимания, така че нещо да не се обърка и всичко да върви по план.

Татко води малчуганите на градина или училище сутрин, после баба ги прибира, в определен час минава дядо и води момченцето на футбол, а пред този време баба отива с момиченцето на балет. После идва ред на другите баба и дядо, които да приберат децата и да ги заведат на следващите занимания по интереси. А на финала мама и татко се разпределят и ги вземат от залите за тренировки, курсовете или школите, за да ги заведат на третите ангажименти, след което да ги приберат у дома, където да се заемат с домашните задачи.

Уморихте се още, докато четяхте нали?

Е, същото се случва и на родителите и децата с прекалено много ангажименти. От което няма особен ефект, тъй като е доказано, че претоварването с твърде много полезни за развитието на малчугана занимания вече не носи ползи, а по-скоро пречи. Но това е една друга тема.

В този случай става дума за таблата за занимания, които биха улеснили живота на цялото семейство.

Има ли тънкости, ако решите да правите такова, или просто е достатъчно да напишете на лист хартия часовете и дните на занятията, след което да го закачите с магнитче на хладилника?

Снимка: Shutterstock

По какъв начин помага

Таблото наистина върши много работа и помага на всички замесени.

Номерът е да го направите умно, за да бъде не просто подсказвач, а и фино да стимулира малчуганите към по-организирано ежедневие.

Защото е не само средство за напомняне, а и възможност да научите децата на още неща.

За целта е важно не да го направите сами и да им го поднесете наготово, а те да вземат активно участие в оформянето му, съветват психолози.

Това ще им помогне да добият по-ясна представа за времето, което пък от своя страна ще ги направи по-организирани, по-съсредоточени и ще им даде възможност да не се разпиляват излишно и да преследват целите си.

В същото време ще ги накара да не се хвърлят в много начинания едновременно, само защото в момента им е интересно, а да се концентрират върху онези, които действително са ги докоснали и ги вълнуват по специален начин.

Внимавайте да не превърнете таблото в суха схема, която трябва просто да се отмята. Идеята е то не само да помага, но и да вдъхновява.

И не бъдете прекалено стриктни, позволете на децата понякога да се отклоняват от задачите. Това тренира тяхната психическа еластичност, твърдят експертите.

Непременно включете „празно“ време, което им е необходимо за почивка и забавление – все пак те не са машини.

Как да го направите

Самото създаване превърнете в игра, особено ако децата са по-малки.

Това трябва да бъде за тях приятен момент, а не нещо, което те ще приемат като поредното ограничение.

Не бързайте, може да продължи и няколко дни. Важното е да постигнете добър резултат и всички да сте доволни от свършената работа.

Това е и добър начин да разговаряте с детето, да разберете кое действително го вълнува и кои занимания то смята за скучни и безинтересни (а може би вие сте си мечтаели то да прави точно тях).

Създаването на таблото е и чудесна възможност да изслушате малчуганите, без да се налагате, да се съобразите с тях и да ги подкрепите в интересите им. Така се ражда доверието.

След като го направите е важно и как ще го използвате. То не е просто инструмент за напомняне, а и повод да си поговорите за това как е преминало дадено занимание и с какви трудности се е сблъскало детето.

Снимка: Shutterstock

Кога да започнете да го използвате

Според психолози подобно табло може да се направи дори на 3-годишна възраст, като между времето за игри, вмъкнете и някои „задачи“, с които детето може да се справи. Например да си подрежда стаята преди лягане.

Когато детето е малко, използвайте изображения на предмети и дейности, за да е лесно за разбиране, а и да изглежда по-весело и привлекателно.

Може да добавите и снимки на хора или негови рисунки. Всичко това ще превърне спазването на часовете в нещо много приятно и забавно.

Около 4-5 годинки може да въведете и първата домакинска дейност. Това може да е подреждането на масата или украсата на салатите.

В по-късна възраст таблото помага на децата да бъдат спокойни, тъй като ясните часове и планът на действие, ги направлява и те не изпитват страх от непознатото.

А в училище то е наистина безценен помощник и учи децата на точност и организираност.

Не пропускайте да ги поздравите, когато те са направили нещо успешно. И отбележете успеха им на таблото, което да им носи удовлетворение и гордост, че са се справили.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.