Как да повишите самочувствието на детето

Помогнете му да повярва в своите сили и възможности още в ранна възраст, за да стане успешен възрастен

11 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки родител подсъзнателно се стреми да направи детето си уверен човек, тъй като е наясно, че това би му помогнало много не само в училище, а и като възрастен. И се опитва да го предпази максимално от грешки по този път напред.

Но понякога закрилящото поведение може да нанесе неочаквани поражения, най-вече върху самочувствието на малчуганите. А най-лошото е, че тези грешки обикновено имат дългосрочни последици.

Предлагаме ви 10 полезни съвета на италиански експерти, които ще ви помогнат да избегнете това и в същото време да помогнете на детето да изгради здравословно самочувствие, но най-вече да повярва в своите сили и възможности.

1. Оставете го да греши

Всяка грешка е урок, който може да бъде много полезен за детето. Ако то има навик да поставя предметите на ръба на масата, не му се карайте, а му обяснете какво може да се случи. След което го научете как да предотврати щетите.

Целта е да приеме възможността за грешки и в същото време да се научи да ги избягва.

Снимка: Shutterstock

2. Подкрепете го умно

Не наблягайте на това, което детето не е в състояние да направи, а на това, което може. Ако негов приятел умее да плува, а вашето дете среща затруднения, му напомнете, че то пък е отличен спринтьор. Или баскетболист.

Като го мотивирате с умения, които го карат да се гордее със себе си, вие ще разсеете тревогата му по повод неспособността му в друга област. Така няма да страда самочувствието му. Детето трябва да разбере, че всеки има своите силни и слаби страни.

3. Не пестете комплиментите

Всеки човек дава най-доброто от себе си, когато е заобиколен от хора, които го оценяват подобаващо. Затова без да преувеличавате, правете комплименти на детето, когато изпълни дадена задача или когато прави нещо по собствено желание.

Но не се ограничавайте само с едно кратко „Браво“, а обяснете защо го поздравявате. За детето е важен не само крайният резултат, който забелязвате, а и пътят, по който е стигнало до него.

4. Не го спирайте

Неговите грешки са всъщност важни уроци. Така че не опитвайте да го предпазите на всяка крачка. И не го засипвайте с предупреждения, защото това само ще доведе до по-голямо объркване и то няма да знае как да реагира.

Детето има нужда да сгреши, защото само така ще открие верният път. Затова не го спирайте, освен ако не става дума за реална опасност.

5. Подарете му време

Забързаният ритъм на живот отнема от свободното време и често то е за сметка на най-близките ни. Не правете това! Длъжни сте всеки ден да отделяте специално време, което да е само за детето. Защото всяко дете има нужда да бъде с родителите си, без да спазва ограничения, срокове и графици.

Не забравяйте също, че е важно не количеството, а качеството на времето, което ще споделите заедно. Оставете го да говори, общувайте, измислете си занимания и се интересувайте от неговите преживявания, мисли и притеснения.

6. Бъдете авторитети

За детето родителят е този, който определя правилата. Макар да се опитва да се съпротивлява срещу тях, то всъщност слуша и попива онова, което му казвате.

Правилата са важни за малчуганите, тъй като им помагат да се чувстват в безопасност и ги научават да уважават родителите си. Но е много важно и двамата родители да са винаги на едно мнение, не да си противоречат, което да обърка детето още повече.

7. Не крийте чувствата си

Сега е моментът да се научите да изразявате чувствата си открито. Те няма да доведат до разочарование, а до щастие. Не се страхувайте да му кажете „Обичам те“, гушкайте го, целувайте го постоянно.

Децата имат изключителна нужда от обич и за тях това никога не е твърде много. Напротив, те страдат неимоверно от невниманието на родителите си, така че не им отказвайте обич.

Снимка: Shutterstock

8. Насърчавайте го

Бъдете винаги до него и го насърчавайте в това, което прави, защото децата имат нужда някой да вярва в тях. Това им действа мотивиращо и те правят нещата с още по-голямо желание.

Не се намесвайте всеки път, когато то не успява от първия опит да направи нещо, а го похвалете за желанието. „Почти успя“, „Много по-добре е от предния път“, „Следващият път със сигурност ще успееш“ са похвали, които ще го стимулират да продължи напред, а не да се откаже още при първия неуспех.

9. Не правете сравнения

Ако се опитвате да подобрите поведението на детето си, като постоянно го сравнявате с неговите връстници, знайте, че това не е начинът да му помогнете.

По този начин детето ще се почувства наранено и ще приеме, че като родители вече не вярвате в неговите възможности.

10. Слушайте го

Децата имат огромна нужда да бъдат изслушвани. Само така могат да обяснят емоциите, с които се сблъскват за първи път.

Ако забележите, че детето е тъжно, опитайте да разберете защо тъгува, попитайте го директно за евентуалната причина и наблюдавайте реакцията му. От съществено значение за детето е да знае, че родителите са готови винаги да го изслушат, разберат и утешат.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа