Как да престанете да преживявате всичко

Дори и да не ви се вярва, но може да се справите и с хроничното безпокойство

06 Март 2021 г.
Как да престанете да преживявате всичко

Илюстрация: Shutterstock

Всичко започва с една незначителна мисъл, върху която постепенно се наслагват и други и преди да разберете какво се случва, в съзнанието ви вече се е развихрила истинска буря от ирационални страхове и тревоги. Непрекъснатото вълнение, което изпитвате за всичко, от реални проблеми до съвършено незначителни дреболии, оказва пагубно влияние не само върху качеството на живот. Склонността към тревожни мисли води до емоционално изтощение, проблеми с психичното здраве и може да окаже влияние даже върху физическото състояние на човек (гаденето и умората са чести спътници на хроничното безпокойство).

Някои хора се залъгват с усещането, че ако се безпокоят, ще успеят да предотвратят предстоящо „лошо“ събитие, като по този начин си създават илюзията за контрол над ситуацията. Подобни методи съвсем не водят до решение на проблема и могат да се превърнат в истинска бомба с отложен старт за нервната система.

Следват няколко начина, които ще ви помогнат да скочите от автомобила на постоянната тревога:

1. Винаги максимално конкретно формулирайте причините за своето безпокойство
Когато страхът не е конкретен, е много лесно да се заблудите и да разтегнете сценария до всевъзможни последствия. Затова трябва да разберете какво точно ви безпокои – това ще ви помогне трезво да оцените мащаба на бедствието и няма да позволи да се гмурнете в потока на тревожните мисли.

2. Направете списък
Ако постоянно изпитвате безпокойство, то със сигурност имате хит-парад на най-честите поводи за вълнение. Запишете всичко, което ви безпокои, и се постарайте да анализирате страховете си. Отделете продуктивните страхове от непродуктивните (което означава преживявания за нещо, с което не може да се справите тук и сега). Често се безпокоим за неща, които можем лесно да предотвратим, но страхът ни пречи да се сетим за тази възможност. Вземете всички възможни мерки и вашият списък на безпокойства значително ще намалее.

3. Съсредоточете се върху настоящето
Страхове за събития, които могат да се случат в неопределено бъдеще (например, страхът да не ви сложат някоя фатална диагноза) са доста често срещани, най-малкото защото има поле за изява на фантазиите. Съсредоточете се на настоящия момент от живота си, като осъзнаете, че именно сега с вас всичко е наред и не разрешавайте на ума си да блуждае по ъглите на бъдещето. Именно днес не се тревожете. Колкото и невероятно да звучи, но фразата „ще му мисля утре“ не е съвсем лишена от смисъл, както изглежда на пръв поглед.

Повечето неща, за които се безпокоите, никога не са се случвали и едва ли ще се случат в бъдеще. Голяма част от страховете ни са чудовища изпод детското легло. Пораствайки, разбираме, че много години сме се бояли от нещо, на което така и не сме му видели очите и то дори не е намекнало за своето съществуване. Помислете за това колко от вашите страхове действително са се случили. Колкото и да са, със сигурност са много по-малко, отколкото сте очаквали.

4. Споделяйте
Много специалисти твърдят, че споделянето на грижите с някого действително облекчава бремето на постоянното безпокойство. Намерете приятел или роднина, с когото винаги може да обсъдите това, което ви тревожи. В края на краищата много страхове, изречени на глас, изведнъж губят силата си и се оказват много по-нелепи, отколкото ви се е струвало преди това.

5. Тревога по часовник
За този метод за борба с вълнението е необходимо определено самообладание, но действително работи. Определете си специално време за безпокойство в денонощието, през което ще си разрешите да се вълнувате и всички страхове, които ви минават през главата „не по разписание“, мислено отлагайте за този момент. Този начин на самоконтрол помага не само да престанете да се вълнувате през деня, но и с времето да разберете причините и механизмите за възникването на тревогите.

6. Използвайте стоп-дума
Измислете си стоп-дума или стоп-фраза, която ще ползвате всеки ден, когато усетите зараждащо се безпокойство. Може да бъде цитат или строфа от песен – каквото и да е. На никого не казвайте своята парола против тревога и знайте, че тя е само и единствено ваш ключ в борбата с мислите. Както и в случая с предишния метод, ще ви е нужно известно време, за да се научите да се контролирате.

7. Не допускайте преумора
Изтощеният организъм много повече е подложен на стрес. Много хора си организират разтоварващи дни поне веднъж на две седмици, в които действително нищо не правят, освен да се посветят на почивка и покой. Ако вашето всекидневие не ви позволява подобни волности, опитайте да преосмислите дневния си режим и максимално да увеличите времето си за почивка и сън. Помнете, че постоянните тревожни състояния могат да доведат до тежки последствия, затова понякога трябва да преосмислим живота си, за да не допуснем депресии или неврози.

8. Намерете своя рецепта за спокойствие
Много хора в стресови ситуации си изработват най-различни техники за борба с вълнението – едни започват стремглаво да спортуват, други да спят, трети ги успокоява ароматерапията, дихателната гимнастика или разходки сред природата. Опитайте различни начини, намерете най-добрия за вас и прибягвайте до него всеки път, когато почувствате безпокойство – дори това да бъде много мъничък ритуал.

Източник: woman.rambler.ru

Заедно

Как да използваме тревожността и безпокойството в наша полза

Здраве

6 повода за тревога на младата майка

Здраве

5 причини за тревога, свързани със съня на бебето

Да поговорим

Тревожните майки и странните неща, които правят

Още от Да поговорим

Млади хора разговарят на кафе. Снимка: Getty

 

Как да станем по-привлекателни в очите на другите

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Парите са полезни, стига да не ги превръщаме в единствена цел.

Снимка: Shutterstock

Каква е ролята на парите за щастието

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Преместването на детето в самостоятелна стая

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Млади хора разговарят на кафе. Снимка: Getty

 

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Млади хора разговарят на кафе. Снимка: Getty

 

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Заедно

A$AP Роки с двамата си сина участва в модна кампания

2-годишният RZA и 10-месечният Райът се включиха в снимките

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Здраве

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Популярното суеверие има научно обяснение

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите