Как да улесните работата от дома, ако имате и деца

Няколко полезни съвета ще ви помогнат да се справите и с тази задача

29 октомври 2021 г.
Как да улесните работата от дома, ако имате и деца

Снимка: Shutterstock

Отново се налага да работите от дома си, но пък имате деца, които не ви помагат особено в тази ситуация. Ако те са ученици и учат дистанционно, това донякъде решава нещата. Проблемът е, когато децата са малки и постоянно търсят вашето внимание.

Всъщност изобщо не е толкова невъзможно да постигнете някакъв ред. Но трябва да се заредите с повече търпение и да приложите малко организационни хитрости, които да ви улеснят в тази задача.

Предлагаме ви няколко изпитани съвета, които наистина работят в необичайната работна среда.

Снимка: Shutterstock

Рано пиле, рано пее

Първото правило е да станете ранобудни. Това изобщо не е толкова трудно, колкото си мислите в началото. На практика сега не се налага да пътувате до работата и да обличате за излизане децата. Това спестено време, може да ви бъде полезно, за да станете в обичайния си ранен час (като преди), дори и половин час по-рано, за да поработите на спокойствие, докато всички у дома все още спят.

Ако приложите тази хитрост, добре е да стартирате с дейности, които сте планирали предварително, за да не губите време тепърва да мислите над тях. Или пък да използвате този ранен час, за да довършите изостаналата от предния ден работа, свързана с документи и неща, които изискват максимална концентрация.

Повече гъвкавост

Да се работи от вкъщи може да носи и много ползи. Това позволява да бъдете много по-гъвкави и сами да определяте своя режим. Идеята е да си направите ясен работен план, за да се възползвате максимално от времето. Но трябва да сте наясно, че ще има спешни случаи, които се налага да разрешите бързо: кавгите между братята, счупената ваза в другата стая или някакъв нетърпящ отлагане проблем като падналият зад леглото Мечо. Това със сигурност ще наруши плановете ви, но ако сте били гъвкави и сте предвидили по десетина свободни минути между отделните задачи, цялостният режим няма да пострада.

Помислете за работа на смени

Ако и двамата родители работят от вкъщи, добре е да седнете и да си разпределите задачите, така че да работите на смени. Стига да е възможно разбира се. Това ще позволи единият да получи малко почивка и да може да наблюдава децата, докато другият в това време има важна среща онлайн.

Ако например, майката има повече служебни ангажименти сутрин, таткото би могъл да разпредели своите така, че в часовете преди обед да бъде по-гъвкав и да може да реагира в случай на непредвидена ситуация, свързана с децата.

Добре е да помислите и за по-строг режим вечер, който ще улесни всички и няма да краде от почивката ви. Лягането малко по-рано е от голяма полза, така че не го подценявайте.

Бъдете екип

За едно дете родителите у дома са изключителна радост, така че е неизбежно те да обикалят около мама и татко и да опитват да привлекат вниманието им, дори да знаят, че са заети. Затова е препоръчително да поговорите с тях и да им обясните внимателно какво се случва още от самото начало. Не си мислете, че като са малки, те нищо не разбират.

Но също така уточнете, че ще има моменти и на почивка, в които цялото семейство може да се наслади на игри, гушкане или други забавления. Включването на децата и разбирането им, че сте част от един и същи екип е важно и в този смисъл трябва да се дадат ясни правила за поведение. Особено ако трябва да правите видеоконференции за работа. В тази ситуация е необходимо децата да разберат, че не трябва да ви прекъсват с разни искания и въпроси, ако например видят, че гледате в компютъра и слушате внимателно нещо, или пък се включвате в разговора.

В този смисъл би могло да бъде полезно да си направите и малко тренировки на сухо, за да разберат те кога не бива да се месят и да знаят какво се очаква от тях в такава ситуация.

Снимка: Shutterstock

Награди и занимания

Без награди няма да минете. Също и без игри, които да предложите на малчуганите като бонус. Но не превръщайте работата от дома в поредица от подкупи, за да стоят мирно децата. Те трябва да знаят в кои случаи наистина са заслужили наградата. А тя може да бъде и интересно занимание за цялото семейство, след като мама и татко приключат работа.

Обещанието за филм с пуканки пред телевизора, правене на сладкиши заедно, а защо не и бой с възглавници, гарантира приятното очакване. За всеки случай си пригответе и някакви занимателни творчески задачи, които да им предложите, ако съвсем изгубят търпение. А може задачата да бъде да ви помогнат в работата – да подредят листовете по цветове например.

По материали от Qui mamme

Заедно

Майчинството – работа на две смени всеки ден

Да поговорим

Без работа по пижама, моля

Да поговорим

Как да организирате работата в дома

Още от Да поговорим

Изборът на точната ученическа раница е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберем ученическата раница

Ученици по време на изпит. Снимка: Getty

 

5 фрази, които правят ученика неудачник

Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате добавка за вашето дете.

Снимка: pexels

Витамини за деца: имат ли нужда подрастващите от добавки и кои да изберем

Успешният баланс между работа, време за себе си и време за близки и приятели е алфата и омегата на уравновесения живот.

Снимка: Shutterstock

4 признака, че сте търпеливи и толерантни – все по-редки и ценни качества

Гъделичкането стресира бебето.

Снимка: Shutterstock

Защо е опасно да гъделичкате бебето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на точната ученическа раница е много важен.

Снимка: Shutterstock

Ученици по време на изпит. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на точната ученическа раница е много важен.

Снимка: Shutterstock

Образование

Как правилно да изберем ученическата раница

Ето кои са важните детайли, за които трябва да внимавате

Ученици по време на изпит. Снимка: Getty

 

Образование

5 фрази, които правят ученика неудачник

Дори най-мотивираното хлапе е застрашено от провал, ако постоянно ги слуша

Гъделичкането стресира бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо е опасно да гъделичкате бебето

То се смее не от радост, а показва знак за тревожност