Как правилно да организирате ваканцията на ученика

След приключване на учебната година детето има нужда от отпускане, но и леко поддържане на знанията

Снимка: Shutterstock

Децата вече са от месец във ваканция и вероятно се питате дали сте направили всичко по най-правилния за тях начин. Вариантите за запълване на летните дни са най-различни и разбира се, в голяма степен зависят от самото дете и интересите му.

Има обаче едно общо правило, което не бива да подценявате. И то е – да търсите баланса. Детето трябва да си почине и откъсне от учебния процес (нали това е смисълът на ваканцията), но и да не забрави съвсем наученото до този момент.

Ето как да постигнете това!

Снимка: Shutterstock

Планирайте по нов начин свободното време

За децата ваканцията означава липса на правила и графици. И това е напълно нормално, тъй като те наистина имат нужда да се отърсят от разграфеното по часовник време и постоянното бързане за някъде.

От съществено значение е да им дадете възможност да се насладят на такова безвремие поне за известно време. Но не бива да ги оставяте да безделничат, дори в тези дни и седмици на свобода. Безделието е враг на креативността и развитието напред, така че не ги оставяйте да се отпускат прекалено.

Но и не е необходимо да запълвате дните им с ангажименти или срокове. Ако не ходят на летни лагери, оставете ги да спят до по-късно сутрин, събуждайте ги нежно, може дори да сливате понякога закуската с обяда, колкото и да е нездравословно според експертите. Или да им поднесете закуска в леглото. С две думи – поглезете ги, защото имат нужда от това.

Добре е поне веднъж да сядате заедно цялото семейство на масата – за обяд или вечеря. Да разговаряте за най-различни неща (без училищни теми), да спорите творчески, да измисляте заедно нови приключения. Освен, че ще ви сближи, това време заедно може да роди наистина интересни идеи.

Не оставяйте обаче децата да прекарат цялата си ваканция през телевизора или компютъра. Опитайте да ги заинтригувате (без да ги принуждавате) с творчески дейности, с четене и игри (сами или с вас). Добра идея е да ги придружите до библиотеката, за да изберат някои книги, които да четат спокойно в свободното си време, а защо не и вие да си изберете любопитно заглавие. Това превръща четенето в съпричастна дейност.

Опитайте се да прекарате възможно най-много време на открито. Излизайте с приятели, които имат деца на същата възраст или позволете на детето да си покани гости у дома (защо не и с преспиване).

Не забравяйте за задачите

В края на юли на детето надали ще му е до летните домашни, но плавно и те трябва да влязат в графика му за седмицата. Не за деня, защото това веднага ще го настрои срещу тях, а 1-2 пъти в седмицата. След като се е насладило на свободното време до този момент и се предполага, че е презаредило батериите, детето вече би могло да отделя по някой час и за припомняне на материала и изпълняване на домашните за лятната задача, прочитане на задължителната литература и завършването на зададен проект от учителите.

Това не трябва да се случва чрез принуда и строгост, а да бъде под формата на игра, тоест максимално близко до лежерната лятна обстановка. След като свикне с този първоначален график, може да увеличите заниманията и до 3-4 пъти седмично. А непосредствено преди училище, детето може да отделя и по 1 час дневно (без събота и неделя) за подготовка за новата година.

Това е полезно за него от няколко гледни точки. От една страна то постепенно ще влезе в учебен ритъм и връщането в училище няма да бъде стресово за него. От друга – както добре знаем, учителите обичат да изненадват с входни нива и проверки почти в самото начало на първия срок, и за децата получаването на ниска оценка още при започването на годината, може да подейства доста демотивиращо. Да не говорим, че има учители, които вземат под внимание тези оценки, така че една подготовка и припомняне на материала би била наистина от полза.

Снимка: Shutterstock

Времето с приятелите

Тук моментът е малко деликатен. През ваканцията малчуганите искат да бъдат колкото се може по-дълго с приятелите си навън. И се прибират в по-късни часове (в зависимост от възрастта). Постепенно обаче дните стават по-къси и не е добре децата да се връщат по тъмно.

Може обаче да намерите компромис на това като им организирате един или два пъти седмично гостуване у дома (без преспиване) за общи занимания.

Или да излизате с тях, когато искат да отидат на кино, което ще свърши малко след установения от вас час за прибиране. При всички случаи е важно да има контрол, въпреки че е ваканция.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.