Как рисуването на мандала помага на децата

То е полезно, тъй като ги учи на търпение и концентрация

18 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Мандалата е кръг, който символизира живота в тибетската и будистката култура и традиции. Понякога не изглежда точно като кръг, но когато човек се вгледа открива този елемент в изображението. Обикновено има център и красивите шарки са симетрични.

На Запад мандалата се използва обаче с друга цел – за преоткриване на бавното удоволствие от живота, за релаксация и концентрация.

Как по-конкретно помага на децата

В книжките за оцветяване на малчуганите все по-често се срещат и мандали. И това съвсем не е случайно.

Според специалистите, рисуването и оцветяването им помага на децата в много аспекти. То ги учи на търпение, развива концентрацията им, помага им да се успокоят и изразят по-добре своите емоции.

А и доставя удоволствие, особено след като се види крайния резултат.

По този начин децата се научават и на още нещо – да вървят бавно към целите си, без да се отказват при първата трудност или загуба на интерес.

Чрез мандалите те разбират как да стигнат стъпка по стъпка до желаната цел, освен това свикват да боравят с цветовете и детайлите, което пък развива въображението им.

За каква възраст са най-подходящи

На практика няма граници. Мандалите – в зависимост от сложността си, могат да бъдат по силите и на съвсем малки деца, които умеят да си служат с рисувателни принадлежности.

В тази възраст те са много добър вариант за изучаване на различните нюанси на цветовете и правилното им използване. Помагат и срещу скуката, тъй като са нов вид игра за тях.

При учениците има други ползи. Рисувайки или оцветявайки мандала, те се научават как да се справят с разочарованията си – в този случай с бавността при изпълнението, а в глобален аспект – с трудностите, които им предстоят в живота.

Свикват също така да обмислят по-внимателно изборите и решенията си. Не на последно място – да преборят стреса и демотивацията си.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.