Какви трябва да бъдат приятелите на детето

Всяка възраст има своите особености, с които е добре да се съобразите

Снимка: Shutterstock

Няма родител, който да не иска детето му да попадне сред други добри деца и приятелството с тях да му носи ползи, а не да го дърпа назад. Как обаче да разпознаете наистина добрите приятели сред всички, с които то дружи?

Първото, което трябва да знаете е, че всяка възраст има своите особености. Може да се изненадате колко различни са връстниците, които го привличат в различните периоди. Това обаче е нормално и не бива да ви плаши ни най-малко.

Ето и някои особености, които отличават приятелството в различните фази на растежа.

Снимка: Shutterstock

До 3-годишна възраст

Честно казано в този период детето няма много нужда от връстници, тъй като потребностите му от такова общуване са много малки. Много по-важна за него е връзката му с мама и татко. А ако се случи да си играе с малчугани на същата възраст, не ги възприема като приятели, а като конкуренти в борбата за най-хубавата играчка.

Не очаквайте и не опитвайте да го сприятелите с други деца, които считате, че биха му паснали като темперамент. То просто ще ги игнорира, а може и да се поскарат. А когато се случи все пак да се заиграят, всяко ще се занимава с нещо свое и контактът между тях ще бъде символичен.

Затова – не страдайте, че детето няма приятели, нито пък го насилвайте да има такива. Има време, когато и това ще се случи.

От 3 до 7 години

Ето, това е времето, когато вашето дете ще започне да търси целенасочено компанията на връстници. И е много подходящ период, за да го научите на онези игри от вашето детство, които се играят в колектив. Това не само ще забавлява децата, но и ще ги сближи, ще ги научи как могат да разчитат едно на друго, и най-важно – да работят за постигането на една цел. Добре е да избягвате игрите, в които има твърде много конфронтация, защото в тази фаза тя не е полезна.

Още не може да се говори за приятели, но може да се каже, че детето ще започне да проявява предпочитания към определени деца, с които ще се чувства по-приятно.

Полезно е да опитате да сближите малчугана с децата, които живеят около вас, защото на практика това ще са най-често срещаните. Добре е да се разбира с тях, защото това поставя началото и на едно добро разбирателство след време. А и децата от детската градина ще се разпръснат, но съседчетата остават за дълъг период.

Между 7 и 11 години

Със сигурност децата вече знаят какво искат или поне мислят, че знаят. Те започват съвсем сериозно да гледат на приятелството и преценяват кой в училище им харесва и с кого не биха искали да имат нещо общо. Обикновено обединението се случва на базата на сходни интереси. Ако например момиченцето обича да танцува, със сигурност неговите приятелки ще харесват танците. Много често това подтиква децата да се запишат в една и съща школа, само защото са приятели.

Те все още не се делят и не се карат. Или ако се скарат за нещо, то е съвсем дребно и незначително, а сърденето бързо отминава. Важно е да ги научите да бъдат честни едни към други, за да развият качества като доверие, съпричастност, разбирателство, състрадание. Това са наистина полезните приятели – тези, с които детето се чувства не само спокойно и уверено, но разбира смисъла на това „да разчитам на някого“.

Снимка: Shutterstock

Между 11 и 15 години

Тук вече започва сложната възраст. А е сложна, защото се намесват и личните качества, определени черти на характера, бунтът на тийнейджърството. Приятелите в началото са по-многобройни, но постепенно се избистрят и остават малко, но качествени.

Може да се каже, че приятелите в този период се делят на групи. Детето ще има няколко верни приятели в танцовата школа или отбора, в който тренира. Ще запази и приятелството си с част от съседчетата, но само с тези, с които има какво да си каже. Най-важни обаче си остават училищните приятели, тъй като то просто прекарва най-много време в училище. Именно на тях ще започне да доверява и най-съкровените си тайни.

Добрите приятели в тази възраст са онези, които са максимално честни и никога не биха предали човека до себе си. Защото точно в този период детето лесно може да бъде наранено именно по такъв начин.

Между 15 и 19 години

Това са приятелите, които ще останат завинаги. Или пък ще се изгубят завинаги. Със сигурност онези, които останат, ще бъдат за цял живот. Най-хубавите и искрени приятелства се създават именно в този сложен период от живота на тийнейджъра.

Може приятелите да са съвсем малко, но той ще е сигурен, че може да разчита на тях по всяко време и за всичко. Дори и когато стане време на свой ред да бъдат родители или да гледат внуци.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа