Какво може да унищожи женското приятелство

Ето тези 5 мита, които развенчаваме моментално

22 Февруари 2018 г.
Какво може да унищожи женското приятелство

Илюстрация: Shutterstock

Женското приятелство е странен звяр, обгърнат с мистерия. Той представлява тайнствен кръг от надвикващи се момичета, опиянени просто от присъствието една на друга. И живее с увереността, че между жените може да има само съперничество. А древна житейска мъдрост гласи, че подобно приятелство изобщо не може да съществува.

Подобни стереотипи за дружбата между дами могат сериозно да навредят на отношенията с вашите приятелки, затова веднага се заемаме да развенчаем няколко мита:

Мит 1. Приятелство между жени не съществува
Тази легенда се предава от уста на уста поколения наред, смята се за необорима истина и е важно да се знае, за да има човек правилен поглед върху нещата от живота. Но почакайте. А тогава как наричате тази, с която сте преминали през толкова много препятствия? Каква се явява за вас онази девойка, чиито истории сте готова да изслушвате и денем, и нощем? Просто позната? Съседка?

Разбира се, че не. Наричаме приятели тези хора, в чиято компания се чувстваме комфортно. Приятелят е човек, на когото се доверяваме и който се доверява на нас. Ние искрено обичаме този човек като член от семейството. Нима приятелството може да зависи от пола на човека?

Да, дружбата между жени може външно да се различава от дружбата между мъже. Нашите хормони, възпитание и особености в социализацията водят до това, че ценим не само и не единствено реалната помощ при решението на проблеми, но и самото присъствие на човека във важните моменти от живота ни. На нас ни е важно да знаем, че колкото и дребни да са проблемите ни, емоциите ни ще бъдат споделени и приети.

Много често това прави женското приятелство много по-силно от мъжкото, тъй като на нас ни е по-лесно да признаем привързаността си една към друга, поради което и лесно разрешаваме възникващите между нас конфликти.

Мит 2. Приятелството между жени е основано на съперничество и завист
Никакво приятелство – ни женско, ни мъжко, ни мъжко-женско не може да се гради върху подобни чувства. Приятелство наричаме само равноправни, хармонични отношения, построени на първо място върху приемането, доверието и чувството за комфорт. Приятелят или приятелката е този човек, в компанията на когото се чувствате в безопасност. Той няма да остави да ви притискат, унижават или оскърбяват. И дори да не е съгласен с вас, ще подбере такива думи, които да не ви обидят.

Ако с лекота може да заявите, че в отношенията ви единия доминира, то едва ли говорим за приятелство. Човек, който постоянно нанася удари по вашата самооценка, не може да се смята за приятел. Когато в дружеските отношения навлезе каквато и да е завист или съперничество, това престава да бъде дружба. В този случай единия от двамата се опитва да се самоутвърди и това не е хубаво, без значение от пола или сексуалната ви идентичност.

Мит 3. Приятелството между жени приключва, когато се влюбят в един и същ човек
Мъжете твърдят, че момичетата забравят за приятелството в момента, в който се влюбят в един и същ мъж. Сърцето, разбира се, не подбира, но ако трябва да избират между дългогодишно приятелство и бегло познат мъж, малко жени биха предпочели второто. Ситуациите могат да бъдат много различни, но истинските приятелки няма да пъхат пръчка в колелото на другата, а ще измислят как да решат проблема. Заедно.

Момичетата предпочитат да помислят над чувствата си и да отстъпят, отколкото да загубят близък човек. Случаите, когато приятелки едновременно се отказват от момчето, което харесват заради тяхната дружба, са толкова чести, колкото и скандалите по същата тема.

Мит 4. Приятелството между жени приключва, когато едната има деца
С появата на семейството време за постоянни раздумки или всекидневен шопинг почти не остава. Приятелката постоянно отлага срещите, като поставя на първо място мъжа и децата. Струва ви се, че е забравила за вас и за всичко, което ви свързва. Този мит е стъпил върху друг мит – все едно приятелите са задължени постоянно да са в контакт и да прекарват много време заедно.

За съжаление, това е възможно само в ученическите и студентските години, когато сте принудени да прекарвате някакво време заедно. Когато се появи семейството и работата, не остава време за срещи всеки ден. Да, липсва ви приятелката. Да, тя често отлага срещите. Но това не означава, че не мисли за вас. Преди всичко тя също преживява факта, че не може да ви отдели достатъчно време. Приятелите си остават приятели, дори да не са се виждали с месеци.

Мит 5. Ако приятелството ви не е като от филмите, значи не е истинско
С приятелката ви никога не сте си гостували за през нощта, не сте стояли по пижама и с чаша вино в ръка, не сте гледали всички серии на „Властелина на пръстените“? Не споделяте една с друга най-страшните и нелепите си мисли? Е, какво – тогава не сте приятелки ли? У съседката всяка седмица идват момичета на гости с приспиване, а вие се виждате веднъж в месеца и просто се разхождате в парка, говорейки си глупости. „Вероятно това не е приятелство?“ Не, това не е вярно.

Приятелството ви не е задължително да прилича на някое друго. Този мит бе създаден от идеалните телевизионни приятели и до този момент е разрушил редица отношения. В реалния живот хората не другаруват така, както в американските ситкоми. Това, че приятелката ви не споделя най-дълбоките си тайни, не я прави по-малко ваша приятелка. Вие пак я обичате, както и тя вас.

Дори самите вие да не искате да й разкажете нещо, това не означава, че не й се доверявате. Просто в дадения момент поради някаква причина не сте готови да й разкриете тайната. Тя ще ви разбере и ще изчака, докато момента дойде.

Не сравнявайте вас – живите хора със собствени чувства и мисли, с герои с написани реплики и предопределено бъдеще. По-скоро помислете над това опора ли е приятелството ви, вдъхновява ли ви и носи ли радост?

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Да поговорим

Как да възпитате децата си да бъдат приятели

Образование

Говоря си с дъщеря ми - за изгубени приятелства, предателства и илюзиите на младостта

Заедно

Разликите между любовта и приятелството

Здраве

Приятели, спорт, медитация борят депресията

Още от Да поговорим

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да отгледаш безделник

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Някои начини на комуникация вредят на здравето.

Снимка: Shutterstock

Трите „А“, които разрушават отношенията

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл

Снимка: Getty images

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)