Какво представлява холдинг терапията

Това е доста успешен метод, който помага бързо и лесно да успокоите детето

03 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Детето ви е неспокойно, има кризи, тропа с крака или плаче неудържимо. Почти няма родител, който да не се е сблъсквал с подобно поведение. Проблемите започват, когато това поведение започне да се повтаря прекалено често. Страдате както вие, така и детето.

А всъщност има доста бърз и лесен начин да го успокоите точно в такава ситуация и бързо да овладеете емоциите. Може да го направите като използвате холдинг терапия.

Не мислете, че това е нещо сложно и изискващо намесата на специалисти. В основата на холдинг терапията стои прегръдката. Която е на ваше разположение по всяко време.

Какво представлява

Методът е разработен през 80-те години на миналия век в САЩ от д-р Марта Уелч и се използва широко за справяне с различни емоционални разстройства в детска възраст.

Смята се, че помага много за емоционалното и когнитивно развитие на детето. И е подходящ за възраст от 1,5 до 15 години.

Как се използва

Вместо да се карате на детето или да вдигате ръце в безизходица, просто го прегърнете. Прави се по следния начин. Притеглете детето към себе, прегърнете го силно и го задръжте с лице към себе си.

Малчуганът почти винаги оказва съпротива в началото. Затова е важно да установите зрителен контакт с него.

Постепенно детето ще се успокои и ще ви прегърне. Много вероятно е и да заспи, защото успокоението ще дойде почти внезапно за него.

Много помага, ако и други членове на семейството се включат.

Какви са резултатите

Доста впечатляващи, защото методът действа бързо, а когато се прави постоянно, има и дългосрочен ефект.

Всъщност тази терапия се счита за една от най-успешните при деца с аутизъм. Също така е много добра и за овладяване на агресията при деца с подобно поведение.

Но е важно да подходите внимателно и с любов, а не да прегърнете малчугана дежурно и да очаквате скоростно да отмине. Всичко зависи от вас.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа