Кога двойката ви е изложена на риск

Как да разпознаете началото на кризата и 5 полезни съвета за спасяването на любовта

11 Юни 2022 г.

В личните отношения стресът може да се превърне в опасен елемент, който да претовари ежедневието ви като двойката. За да не преминете от „влюбени“ в „разбити сърца“, трябва навреме да разпознаете сигналите, които загатват за началото на кризата и да преодолеете евентуалните проблеми, които биха ги задълбочили.

Всъщност именно стресът, притесненията и битовите проблеми могат да се превърнат в препъникамък за всяка двойка. Дори и за онези, които вече имат сериозен „стаж“ зад гърба си.

Причината е, че тези състояния се превръщат лесно в елементи с разрушителен потенциал, а оттам крачката към раздялата е много лесна.

Италиански психолози предлагат 5 полезни и наистина действащи съвета, които ще ви помогнат да разпознаете проблема в зародиш и да вземете мерки навреме, ако наистина държите един на друг.

Снимка: Shutterstock

Научете се да „подушвате“ моментите, които генерират стрес и напрежение

От съществено значение е да можете да разпознаете сигналите, когато ви предстои навлизане в зона на прекомерен стрес и умора.

Това означава да се опознаете достатъчно добре – както себе си, така и партньора си, за да разберете кои са ситуациите и какви са границите, които биха провокирали пораждането на проблем или които изстискват енергията ви максимално.

Така ще можете да се подготвите и да вземете подходящи мерки, с които да противодействате на напрежението. Не се колебайте да потърсите помощ при непредвидена ситуация или нещо, което заплашва да излезе извън контрола ви.

Също толкова важно е да се научите да предусещате кога партньорът ви е достигнал точката на кипене и да опитате не да му противодействате, а да му помогнете да излезе от капана.

Това са малки стъпки, които обаче имат голямо значение за хармонията в една връзка.

Подкрепете, без да натяквате за помощта си

Друг важен момент е да помагате на партньора си, ако е изпаднал в ситуация, която видимо го изнервя или затруднява, но без да напомняте след това многократно какво сте направили за него/нея.

Помощта трябва да е на първо място безкористна, за да бъде наистина оценена. Другото е просто сделка и не помага по никакъв начин на отношенията ви.

Научете се също така да разчитате невербалните знаци и да реагирате адекватно според ситуацията: с изслушване, съвет, физическа помощ или просто като се оттеглите за кратко настрана, за да може човекът до вас да постигне контрол над емоциите си.

Бъдете готови да защитите партньора си

Двама души, които се обичат, знаят слабите си страни и аспектите, които могат да предизвикат повече напрежение или притеснения.

Вместо да продължавате да дълбаете в някой проблем, по-добре опитайте да се поставите на мястото на другия и покажете съпричастност. Бъдете готови да защитите човека до вас, дори когато виждате, че греши.

Търпението и разбирането е част от умението да бъдеш половинка в една връзка. Но това трябва да бъде еднакво и за двете страни, а не само единият да прави необходимите компромиси, а другият просто да се възползва.

Снимка: Shutterstock

Не губете вяра в човека до вас

Това също трябва да е взаимно, за да бъде връзката силна и непоклатима. Когато двамата партньори си вярват и се доверяват един на друг, това прави връзката наистина много устойчива на всякакви предизвикателства.

И не само, че помага при затруднения, защото много лесно двамата стигат до единодушие и правилно решение на проблема, но и постига онова щастие, което всъщност поддържа любовта жива във времето.

Правете повече дейности заедно

В моменти на най-голяма умора и напрежение, добрата разходка на открито, направена заедно, е панацея за връзката и отношенията в нея.

Може да отидете заедно на кино, да вечеряте само двамата навън. Или да потанцувате у дома.

Идеята е да си дадете възможност за глътка въздух и щипка романтика, но в нея да сте изцяло с партньора си, а не през десетина минути да проверявате електронната си поща на телефона, заради нещо неотложно.

Още от Да поговорим

Снимка: Getty

Колко често да сменяме памперса

Проблеми със забременяването. Снимка: Shutterstock

6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Снимка: Getty

В седмия месец бебето може да реди кубчета

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето