Когато децата от едно семейство са в двете крайности като характери – мнението на психолога

Има начин да потушите конфликта помежду им по мирен път и да постигнете разумен баланс

03 Ноември 2022 г.
Когато децата от едно семейство са в двете крайности като характери – мнението на психолога

Снимка: Shutterstock

Когато в семейството има повече от едно дете, винаги съществува риск малчуганите да са с характери в двете крайности. Единият например може да е тих и спокоен, а другият – експанзивен и дори арогантен.

Между тях са родителите, които имат за задача да потушават всеки зародил се конфликт, да поддържат приятелството и доверието, и не на последно място – да се погрижат да създадат здравословен баланс и хармония в дома. Възможно ли е това?

Отговорът е: „Да!“. Но не си мислете, че е лесно. Напротив – изисква се много труд и постоянство, изключителна деликатност и дипломатичност, и най-важното – доверие в децата. И в двете деца!

Ето и няколко полезни и ценни съвета на психолога Розана Ширали, които могат да ви помогнат да постигнете всичко това. Пак казваме – няма да е лесно, но не бива да се предавате!

Снимка: Shutterstock

Ако детето тормози, то изразява дискомфорт

Ако едното дете се държи арогантно, то със сигурност крие чрез това поведение своето неразположение. „Това съвсем не означава, че е разглезено. По-скоро то не може да се справи със собствените емоции и при него понятията „граници“ и „правила“, не сработват“, обяснява психологът.

Понякога подобно поведение се поражда и по съвсем конкретен повод – например някаква нередност в семейните отношения. „Може би родителите не прекарват достатъчно време с такова дете и то не знае как да изразява емоциите си. Или пък в семейството се е родило бебе, което автоматично нарушава установения вече баланс в отношенията. Възможна причина е и напрегнатата и силно обтегната връзка между родителите, разпалваща се от най-малкото нещо и минаваща в спор и крещене помежду им. Във всички тези случаи детето с поведението си се опитва да изпраща сигнали и в същото време излива гнева и агресията си върху най-слабия приятел, брат/сестра, връстник“, казва Ширали.

Защо родителите трябва да разберат причините за гнева

Те са длъжни да спрат по-авторитарното дете, когато то опитва да прояви своя характер и да тормози братчето или сестричето си. „Това обаче не трябва да става със сила и заплахи. Родителите трябва да го спрат, да го погледнат в очите и да му кажат спокойно, но твърдо „Не прави това!“. Но не бива да го унижават и злепоставят пред по-тихото дете, защото това не помага“, твърди психологът.

Според Ширали много важно е също така да се опитат да разберат и причините за това поведение. Понякога те могат да бъдат много лесно разрешими, което да сложи бързо край на конфликта. Друг път зад агресията може да се крие нещо по-дълбоко, но след като знаят какво е то, ще могат и да реагират адекватно.

При всички случаи трябва да се подходи много деликатно в тази ситуация, защото соченето с пръст и позицията „Ще правиш, каквото аз ти кажа“, могат още повече да наранят и ядосат агресивното дете и то да приеме като основен виновник за това положение своя брат или сестра. Това е в състояние да сложи край на приятелството и разбирателството им за доста дълъг период.

Как да се подходи с по-тихото дете

То определено е в по-неизгодната ситуация, затова на първо място трябва да проявите разбиране за страданието му.

„Когато казвате „Осъзнавам, че ти е много тъжно, но знаеш ли, че и аз имах такъв случай като дете и наистина се почувствах много зле“, вие наистина му помагате да преодолее разочарованието си. Но трябва да се научите не само да му съчувствате, а и да го изслушвате, защото със сигурност то има какво да ви каже. И в това, което ще ви каже, най-вероятно ще намерите решение на проблема, разгорял се между двете деца“, обяснява психологът.

Снимка: Shutterstock

Направете симулация под формата на игра

За да осигурите на детето по-голяма сигурност, може да направите нещо като симулация на подобен конфликт у дома. В този случай мама или татко ще изпълнява ролята на агресора. Виждайки и изпитвайки на собствен гръб такава атака, със сигурност децата ще преосмислят поведението си и постепенно ще започнат да се отнасят по-внимателно помежду си.

След тази игра, задължително ги питайте как са се почувствали, какво са изпитали, за кое им е станало обидно и какво биха променили, ако имаха възможност. Важно е предварително да ги предупредите, че това е само игра, за да не приемат вашето отношение като истина. Но пък така ще успеете да намерите поне няколко работещи решения за конкретния конфликт или хронично поведение на единия над другия.

Най-добрата стратегия е да играете всички на тази игра. „Но оставете малките да бъдат водещи, за да успеят сами да разрешат сблъсъците си. Намесете се само в краен случай“, съветва Ширали.

Задачата ви като родители е не само да контролирате тези ситуации, но и да насърчите децата да си сътрудничат и спазват правилата. Много полезни в това отношение са и игрите, които изискват да се играе в екип, и неусетно сплотяват, оставяйки враждите, деленето и различията зад гърба.

По материали от Nostro figlio

Да поговорим

Децата изпитват по-голямо доверие към домашните си любимци, отколкото към братята или сестрите си

Заедно

Защо прекалено добрата майка рискува да се окаже лоша

Да поговорим

Ето защо по-големите деца не трябва да бъдат детегледачки на своите по-малки братя или сестри

Още от Да поговорим

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Кога бебето започва да се усмихва

Бебе се радва на домашния любимец. Снимка: Getty

Как да запознаем кучето с бебето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си