Когато детето сънува падащи зъби

5 психологически насоки, които ще ви помогнат да разберете скритите послания за тревожни състояния зад тези сънища

16 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

На всеки се е случвало да сънува как му падат зъбите или предстои да паднат. Дори и децата имат такива сънища. Понякога е плашещо, друг път не ви тревожи.

Какво казват съновниците в случая няма значение. По-интересното е как психолозите тълкуват тези сънища и какво конкретно може да се крие зад тях.

Оказва се, че това е доста точен индикатор на различни състояния, които засягат както психическото, така и физическото здраве. Отделно могат да помогнат за обяснението на различни страхове – особено при децата.

Снимка: Shutterstock

Ниско самочувствие

Повтарящите се сънища на падащи зъби показват липса на доверие в себе си и ниско самочувствие. Зъбите в случая символизират вътрешната сила, а когато падат, това означава, че има силен негативен натиск от някаква външна страна.

Ако детето сподели, че сънува често такива сънища, добре е да поговорите  и заедно да потърсите какво е довело до неговото притеснение. Важно е да опитате да вдъхнете увереност и сили на малчугана, обяснявайки му, че на всеки се случва да се сблъска с трудности или неприятности, но трябва да се събере и да покаже най-доброто от себе си, за да се справи с проблема.

Период на силен стрес или безпокойство

Ако детето е в период на силен стрес и безпокойство, независимо от причината, това се пренася и в съня му.

То започва са скърца със зъби и се оплаква от сънища, свързани със зъбите.

Много важно е в този случай да успокоите детето и да опитате да създадете една по-релаксираща обстановка, когато заспива: без телевизия или твърде активни игри, с четене на красива приказка, в която добрите герои преобладават, и с чаша топло мляко или билков чай около един час преди лягане.

Намерете начин да излизате заедно по-често, правете релаксиращи разходки сред природата и обърнете повече внимание на детето, за да му помогнете да преодолее този тревожен за него период.

Голяма промяна

За детето всяка по-сериозна промяна може да бъде истинско сътресение, което да се отрази и на съня му. Най-често то реагира с тревожни сънища, при които падат всичките му зъби, или със скърцане на зъбите.

Това означава, че то се притеснява да се изправи пред новото, защото не иска все още да загуби хубавите емоции от старото. Затова непременно го успокойте, че промяната не означава непременно отказване от старите неща.

Ако например, сте се преместили в нов град, предложете му да пише писма на своите приятели на хартия, които заедно да изпращате по пощата. За детето това ще е нещо ново и необичайно, защото ще е по-различно от традиционната размяна на мейли или говорене по телефона.

Притеснение от грешки

За детето страхът от грешки може да е причина за наистина сериозна тревога. В такива моменти то се чувства неразбрано, прави грешки и дори казва грешни неща, макар много добре да знае какво е правилно. И отново всичко рефлектира в съня му.

Сънища, белязани от негативната емоция от падането на зъбите, могат да му причинят сериозен дискомфорт и вместо да преодолее проблема, то би могло да го задълбочи.

Ако не успеете да го успокоите и уверите, че грешките не са толкова страшно нещо и на всеки се случва да сбърка понякога, може би е добре да потърсите и помощ от специалист, който да подходи максимално внимателно и да помогне на детето да се справи с това състояние. Важното е да не неглижирате проблема, а да вземете мерки навреме.

Снимка: Shutterstock

Несигурност относно външния вид

Случва се най-често в периода на юношеството. В тази възраст тийнейджърът може да се окаже фокусиран върху своята външност и това може да генерира голяма несигурност у него.

Притеснително е, когато сънуването на падащи зъби, се превърне в често повтарящо се неприятно преживяване. Много внимавайте и поговорете деликатно с тийнейджъра, защото разочарованието от външния вид лесно може да го тласне в нездрава посока. При нужна потърсете и специалист.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа