Когато се случи да спорите пред децата (Част 1)

10 неща, които трябва да знаете и спазвате, за да не ги травмирате

12 Ноември 2022 г.

Гласовете се повишават, думите се трансформират в класическия „въпрос и отговор“ и буквално нажежават въздуха в стаята… Звучи ли ви познато?

Няма какво да се лъжем, и това се случва. Дори по-често, отколкото предполагаме или се стремим да не допускаме. Има моменти, когато родителите просто не успяват да се сдържат и излизат извън премерения тон на разговор. Психолозите съветват задължително след нещо подобно да успокоим детето.

Ето още 10 важни съвета, които ще ви помогнат да избегнете травмиращия ефект на такъв тип случки.

Снимка: Shutterstock

1. Щастливо семейство 24 часа в денонощието не съществува

Дори и най-сплотените двойки спорят. Понякога едно дребно „Не“ е в състояние да се развие в сериозна кавга. Разбира се, това не включва домашното насилие, което не бива да се толерира и е съвсем друго нещо.

Но спорове във всяко едно семейство има, най-вероятно и вие не правите изключение. Когато имате деца обаче, е важно в такива моменти и двамата да запазите миг спокойствие (поемете дъх, бройте до 10 или направете нещо друго), след което деликатно да излезете от стаята и да продължите разговора си, далеч от детските уши.

2. Може да опитате да се справите с гнева

Контролирането на гнева изобщо не е толкова трудно за един възрастен човек, колкото може би си мислите. Но трябва да потренирате. Това е нещо важно, чрез което ще предпазите децата от емоционално нараняване. Така че не го подценявайте, тъй като ще ви бъде наистина от полза.

Вместо да се опитате да се сдържате, най-добре се научете да разпознавате гнева още в зародиш, защото така много по-лесно ще успявате да го спрете или намалите интензитета му.

3. Ако четете тези съвети, най-вероятно не обичате да се карате пред децата

Ако като родители се чудите дали постъпвате правилно, когато понякога спорите през децата, това означава, че вие вече сами сте си отговорили на този въпрос. Така твърди Ана Копола де Вана, психолог и семеен психотерапевт.

В този случай трябва да направите още една крачка – да си зададете въпрос и какви са последствията от вашите кавги върху децата и тогава вероятно сами ще намерите най-правилното и точно решение.

Снимка: Shutterstock

4. И всъщност би било по-добре да не се карате пред децата

„Споровете пред децата, дори когато са много малки, трябва да се избягват. Но ако това се случи, не трябва да се упреквате прекалено или да се самолинчувате“, обяснява Анна Копола де Вана, която от години се занимава със семейна медиация и управление на конфликтите.

Понякога родителите се обвиняват за всичко и се страхуват, че детето ще има травма за цял живот. Но не е така. На кавгата трябва да се гледа като на нещо, което може да се случи. Ако в момента не сте в състояние да се осъзнаете, за да избегнете резкия тон, по-добре не прикривайте случилото се, защото децата веднага усещат фалша.

„Това, което наистина има значение, не е да се сведе до минимум фактът, че детето е станало свидетел на неприятна ситуация. Важно е да му покажете, че и възрастните могат да грешат, но поправят грешките си. С две думи – детето трябва да види, че се помирявате. Така кавгата няма да е вече с онова вредно въздействие, каквото би имала, ако и двамата си обърнете гръб пред него“, обяснява психологът.

5. Не драматизирайте, а успокойте детето

Според Анна Копола де Вана по някакъв начин е „легитимно“, че от време на време родителите не успяват да замълчат пред явната провокация, дори когато детето е наблизо. Това може да се случи на всеки. В този миг обаче е много важно да успокоите детето и да му се извините, че е станало свидетел на такова нещо.

Претекстът „То е много малко и не разбира!“ не само не ви оправдава, но има още по-вреден ефект, защото показва пренебрежението ви към детето. Да, то наистина е малко и надали разбира всичко, но усеща подсъзнателно, че нещо не е наред между мама и татко.

По материали от Nostro figlio

Още от Да поговорим

Снимка: Getty

Колко често да сменяме памперса

Проблеми със забременяването. Снимка: Shutterstock

6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Снимка: Getty

В седмия месец бебето може да реди кубчета

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето