Лято с COVID-19: Да изпратя ли детето си на лагер или занималня?

Докато не се разработи ваксина, няма такова нещо като „безопасна среда“

Снимка: Shutterstock

 „Какво ще прави детето ми през лятото?“ е резонен въпрос за всеки родител, но след тримесечна изолация заради коронавируса категоричен отговор няма. Защото страховете за безопасността на най-скъпите ни същества са доста и част от тях са оправдани.  

Докато не се разработи ваксина или COVID-19 ситуацията не мине под контрол, няма такова нещо като „безопасна среда“.  В допитване до 500 епидемиолога в New York Times само 30 % изразяват готовността си да пратят децата си на занималня или лагер. Междувременно 4 от 10 анкетирани родителя в САЩ са категорични, че няма децата им няма да се върнат в класните стаи, ако до есента няма готова ваксина.

Няма експертен отговор на въпроса „Кога ще бъде безопасно детето ми да излезе навън и да играе на воля?“.

Ето защо е толкова трудно да открием отговора.

1. Понятието „нулев риск“ не съществува

Специалистите определят рисковите фактори за разпространение на коронавируса по линията „време, пространство, хора, място“. Идеалната комбинация да намалите опасността е „малко деца в огромно пространство, спазващи дистанция“. „Винаги избирайте парка пред детския кът, откритото небе пред стените. По-добре е да сте с маска, отколкото без. Забравете за затворените малки пространства.“, казва епидемиолог от University of Chicago Medicine.

2. Занималнята и дневните лагери не се считат за безопасна зона от експертите

По подразбиране занималнята е среда, в която деца и възрастни от квартала се събират по определено време и често са затворени в стаи заради лошото време, или друг фактор. Плюс, малките деца не подлежат на контрол и не спазват стриктно социална дистанция. Лесно е да се досетите защо вирусите влизат на това място като у дома си много преди появата на COVID-19.

Мерките, с които рискът от заразяване би могъл да се намали, са доста – от многократна дезинфекция на помещенията и забрана за безцелни разходки, до осигуряване на алтернативно пространство за дете със симптоми и отделяне на принадлежностите на учениците, до намаляване на  бройката деца в групата.

В тази борба отговорни за здравето на малчуганите ще са колкото учителите, толкова и родителите. Чистотата на дома, редовното миене на ръце, дезинфекцията на повърхностите и носенето на шал или предпазна маска при излизане навън са от първостепенно значение.

3. Родителите взимат решение на база на рисков фактор

Ако някой в семейството ви е с разклатен имунитет, или възрастен, шансът да изпратите детето си на занималня е минимален. Аналогично, ако сте бременна или родител на новородено, вероятно ще се откажете от опцията да поверите по-голямото дете на чужда грижа за лятото.

4. Решавате според собствената си търпимост

Вие взиматае стратегическите решения в семейството и е напълно нормално, ако изпращането на детето ви на занималня или лагер ви изглежда безумен риск. При липсата на ясна национална политика за здравето при най-абсурдното ни лято от десетилетия, всеки се спасява индивидуално и решава кой ход е правилен.

Ако живеете в град или район, в който броя на заболелите спада, ситуацията в болниците е под контрол, социалната дистанция се спазва и в семейството ви няма човек от рискова група, логично е да се решите да върнете детето си към нормалност като го пуснете на лагер или забавачка.

Източник: Motherly

 

Коментари
Последни видеа