Митове за отглеждане на домашния ни любимец

Прясното мляко в големи количества е опасно за котките, защото не усвояват добре лактозата

Снимка: Shutterstock

Домашните любимци заемат голяма част от живота ни и са част от семейството. Понякога, без да искаме, им вредим, затова трябва да внимаваме как се държим с тях, с какво ги храним, в какви условия ги отглеждаме.

Ето няколко мита за отглеждането на домашния ни любимец, които всички сме чували, но са напълно погрешни:

1. Порасналото куче не може да се превъзпита

Вярно, че ще е по-трудно, но не и невъзможно. Стига да имате достатъчно търпение, всичко можете да постигнете. Това е все едно да кажете, че на късна възраст не можете да овладеете нов език – ще бъде по-трудно, но с желание всичко се постига.

2. Топлият нос = болно куче

Няма медицински доказателства, че топлият нос на кучето непременно означава, че не се чувства добре. Най-важно е да обръщате внимание на поведението на кучето и на това как се храни.

3. Човешката храна не може да навреди на домашния любимец

Може и още кака и за това сме писали много пъти. Ако месото и задушените зеленчуци например са полезни за кучето, то плодове, зеленчуци, шоколад и много други са изключително вредни и дори опасни за четириногия приятел.

4. Задължително е кучетата и котките да се ваксинират всяка година

Ваксинациите са от съществено значение за здравето на вашия домашен любимец, но не е необходимо да се правят всяка година, защото осигуряват дългосрочна защита. Най-обикновен кръвен тест може да ви покаже състоянието на имунната система на четириногия другар. За по-голяма сигурност можете да се консултирате с вашия ветеринар.

5. Като ближат животните раните си, заздравяват по-бързо

Това всъщност е точно обратното – по този начин процесът на заздравяване се забавя, вместо да се ускори. Дори се увеличава рискът от инфекция и възпаление.

6. Няма нищо лошо да държим малка риба в малък аквариум

Кръглите аквариуми са всъщност ужасно неудобни за животните – твърде малки са за тях и не побират достатъчно вода, нито осигуряват достатъчно кислород. Пребиваването в подобен аквариум може да се превърне в истинско мъчение за вашата рибка. Насочете се към голям правоъгълен или квадратен аквариум.

7. Промяната на храната се отразява зле на домашния любимец

Както хората не могат да ядат всеки ден едно и също, така и животните биха предпочели разнообразие в менюто си. Промяната на храната е здравословна, стига продуктите да са качествени  ида са съобразени н хранителните потребности на животинчето.

8. Всеки папагал може да говори

Щом е папагал, значи може да говори, мислят си повечето хора. Някои видове пернати обаче не могат да се похвалят с такава способност. Ако някои папагали през целия си живот биха научили една-две думи, и то с огромни, усилия, то други бърборят през целия ден. Помислете добре кой вариант предпочитате, преди да си вземете папагал.

9. Котките се нуждаят от прясно мляко

Всъщност то може да бъде дори вредно за тях, ако е в големи количества. Причината е, че котките трудно усвояват лактозата, която се съдържа в стандартното краве мляко. Това може да доведе до различни стомашни проблеми като повръщане, диария и други.

10. Не е здравословно да спим в едно легло с домашния си любимец

Ако нямате проблем с хигиенната гледна точка и двамата сте в добро здраве, то няма медицински причини да не споделяте едно легло с домашния си любимец. Някои проучвания дори твърдят, че е полезно за здравето ни и спомага за здрав сън.

Обекти Бг

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.