Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности

17 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Редът и чистотата са до голяма степен добри навици, които остават за цял живот. И това е нещото, но което родителите трябва задължително да научат децата си. Неусетно те свикват да лягат навреме, да си мият зъбите сутрин, да си пишат домашните. Това обаче не е достатъчно. За да усвоят и други полезни навици, трябва да ги включвате в домашните дейности от съвсем ранна възраст. Така и те ще се превърнат в неизменна част от тях, когато станат зрели хора. И няма да се притеснявате, че един ден ще оставят чашата с вече изпитото кафе, където намерят, няма да си оправят леглото сутрин или ще зарязват ризата и мръсните чорапи навсякъде из дома. Ето с какво да започнете.

1. Възложете им отговорности

Не задачи, които те да свършат и с това нещата да приключат, а дейности, за които да отговарят всеки ден като се съобразите с възрастта им. Такива дейности могат да бъдат подреждане на играчките в стаята, изхвърляне на боклука или измиване на чинията след хранене. Не затрупвайте детето с много отговорности в началото. Може да бъде само едно нещо, но то трябва да знае, че е негова задача. В началото му помагайте, след това вече го оставяйте само да върши поетата отговорност.

2. Помощ в кухнята

Децата обичат да помагат на мама в кухнята. Непременно им възлагайте малки задачи, които те да изпълняват с радост. И не се стремете да им помагате във всичко, а им гласувайте доверие, че ще се справят. Така ще се почувстват големи. Помолете ги например да съберат съдовете от масата и да ги сложат на кухненския плот.

Снимка: Shutterstock

3. Бъдете екип

Може да включите детето и в почистването на дома. В такъв случай работете винаги като екип и го помолете да ви съдейства, когато сами не успявате да направите нещо. Не го отпращайте, защото бързате и ви пречи в момента. Използвайте чистенето и като време, в което може да работите рамо до рамо и да си говорите за куп интересни неща. Така и тази дейност ще му се стори забавна и увлекателна.

4. Пригответе награда

Това е добър начин да ги поощрите за свършената работа. Когато знаят, че ще получат награда, децата се въодушевяват. Но не прекалявайте, за да не излезе, че ги подкупвате. Трябва да свикнат да подреждат и почистват след себе си не само с цел получаването на награда. Но понякога може да ги изненадвате приятно. Важното е да се научат да живеят в подредена среда, защото така ще продължат и в бъдеще.

5. Всичко на мястото си

По-лесно е да се поддържа реда в подредено жилище или стая, отколкото в такова, в което цари хаос. Опитайте да научите детето да връща всяко нещо там, откъдето го е взело. Това ще намали поне наполовина безредието. А и като знае, че трябва да спазва някакъв ред, то ще мисли в такава посока и няма да приема хаоса за нещо нормално.

6. Не пестете похвалите

Те са полезни за детското самочувствие по принцип. Насърчавайте го за поддържания ред и чистота, четете му книжки на такава тема и не спирайте да го хвалите, когато се справи с дадена дейност. Всичко това се отразява на самочувствието му.

7. И някои практични хитрини

  • Дръжте играчките му на правилната височина, за да ги достига и прибира по-лесно.
  • Направете малко табло с график с неговите задължения. В началото нека бъдат не повече от 1-2 седмично. И бъдете пример за децата. Добавете своите задължения до неговите, за да вижда, че и вие имате отговорности и ги изпълнявате.
  • След хранене, го научете винаги да си прибира чинията, не да оставя другите да правят това вместо него.
  • Обяснете му, че почистването не е наказание.
  • Говорете или обяснявайте по прост начин какво е ред и чистота.
  • Избягвайте сексистки отношения и стереотипи в домашните задължения. У дома всички имат еднаква отговорност за реда и чистотата на своите пространства.

По материали от C’era una mamma

 

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.