Науката казва, че успехът на мъжа зависи от жената до него

Подкрепата всъщност се оказва от изключително значение, доказват учените

Снимка: Shutterstock

Въпреки че когато се женим, сe заричаме, че взимаме човека „и в добро, и в зло, в богатство и в бедност“, се оказва, че изборът на правилния партньор оказва пряко влияние върху успеха ни.

Барак Обама например съвсем официално си признава, че дължи до голяма степен политическия си успех на съпругата си. И науката най-сетне обяснява защо това не са просто празни думи.

Колко е важна подкрепата

Най-вероятно всеки човек някъде дълбоко в себе си подозира, че успехът му е свързан с половинката в живота. Учените от университет „Карнеги Мелън“ доказват, че мъжете, които се радват на подкрепяща ги съпруга, имат много по-високи шансове да постигнат успех в живота.

В проучването взимат участие 163 двойки. Даден им е избор: или да разрешат лесен пъзел (загадка), или да предизвикат себе си и да се опитат да спечелят някаква награда. Учените наблюдават много внимателно как двойките обсъждат възможностите, преди да вземат решение. Някои от съпругите насърчават половинките си да се опитат да спечелят награда, въпреки че мъжете им са по-склонни да изберат пъзела.

Учените се свързват със същите тези двойки 6 месеца по-късно и установяват, че онези, които са приели предизвикателството, са постигнали повече успех, чувстват се по-щастливи и удовлетворени от живота си в сравнение с избралите лесния пъзел.

Колко е важно също да си прагматичен и разумен

По този въпрос има много изследвания. Учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис например провеждат проучване, за да докажат, че личният успех не зависи само от конкретния човек, а че половинката в живота допринася изключително за това.

Наричат това „съвест на партньора“ и посочват прагматичността като ключ към успеха на съпруга.  

Звездите знаят най-добре

Съществуват много примери сред знаменитостите и големите имена в историята на човечеството, които публично са признали, че жените им са изиграли огромна роля в техния успех. През 2017 година например Марк Зукърбърг в своя реч споменава, че съпругата му Присила го е вдъхновила да насочи усилия към благотворителна дейност, и добавя, че тя е най-важният човек в живота му.

Разбира се, не само съпругите могат да бъдат опора и рамо за своите половинки. Бионсе например неведнъж заявява, че мъжът й я подкрепя във всяко отношение. В едно от своите интервюта по време на връчване на наградите „Грами“ тя казва, че не би била същият човек, ако не била създала семейство с точно този мъж.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа