Познавате ли деветте вида интелигентност

Проверете кои от тях притежавате вие или децата ви

17 Март 2023 г.
Познавате ли деветте вида интелигентност

Снимка: Shutterstock

Интелигентността често се определя от представянето на изпита или от това колко високи оценки получаваме в училище. Притежаването на полезни знания и умения несъмнено допринася за интелекта на човек, но според теорията за множествената интелигентност на психолога Хауърд Гарднър има и други фактори, които оказват влияние. Те обаче се пренебрегват от образователната система, смятат се за маловажни и не се обръща внимание на тяхното развитие.

Познаването на различните типове интелигентност може да помогне на всеки един от нас да открие своите силни и слаби страни и да разбере коя е професията, с която иска да се занимава. А така също да бъде полезен за своето пораснало дете.

Ето кои са и деветте вида интелигентност!

Снимка: Shutterstock

1. Логическо-математическа

Това е може би най-познатият тип интелигентност. Тя е свързана със способността на човек да разрешава математически проблеми, да открива връзките между нещата и да забелязва различни тенденции и модели. Хората, които я притежават, са последователни в своите действия. Характерно за тях е концептуалното и логично мислене.

Ако сте добри с числата, обичате да разплитате загадки и мистерии, а голямото количество математически задачи не ви плаши, вие вероятно имате висока логическо-математическа интелигентност. Обикновено такъв тип хора избират професията икономист, счетоводител, компютърен специалист или решават да се занимават с точни науки като математика, физика, химия.

2. Езикова

Този тип интелигентност е свързана с умението на човек да намира правилните думи, с които да изрази това, което мисли. Хората, при които е силно развита, обикновено са добри и в ученето на чужди езици. Всичко, свързано с писане и говорене, им се отдава лесно. Ще ги познаете по богатия речник и любовта им към четенето. Най-честите професии, с които те се занимават, са журналист, адвокат, телевизионен или радио водещ, писател, оратор и др. 

3. Емоционална

Емоционалната интелигентност е способността да управлявате собствените си емоции. Когато е добре развита, тя помага да намалим стреса, да комуникираме по-ефективно с другите, да преодоляваме лесно ежедневните предизвикателства и конфликти. Също така тя е полезна при взимането на правилните решения, които да ни приближат до постигането на мечтите и целите ни.

Емоционалната интелигентност помага и в изграждането на по-здрави взаимоотношения с другите, както и в развиването на емпатия и солидарност. Тя е пряко свързана и с психичното ни здраве. При висока емоционална интелигентност човек изпитва по-малко напрежение и приема по-добре критиката и отхвърлянето.

4. Личностна

Ако емоционалната интелигентност е свързана с умението да изграждаме ефективни взаимоотношения с хората около нас, личностната интелигентност се отнася до способността ни да разбираме сами себе си, да осъзнаваме нашите чувства и емоции и причините да ги изпитваме. Характерни черти на хората, при които тя е силно развита, са силната воля, назависимостта и самомотивацията. Те умеят да поставят себе си на първо място и не забравят да отделят време за любимите си дейности. Типично за тях е, че са наясно със своите емоции, което ги прави по-отворени към чуждите чувства и проблеми.

Снимка: Shutterstock

5. Музикална

Музикалната интелигентност е най-разбираемата от всички девет вида. Тя се отнася до способността на човек да усеща музиката, както и да има чувство за ритъм и звук. Притежателите на такъв тип интелигентност обичат да създават музика и умеят да чуват звуци и тонове, които останалите пропускат. Музикант, композитор, диригент, учител по музика или преподавател по танци - това са някои от най-честите професии, в които се развиват хората с висока музикална интелигентност.

6. Визуално-пространствена

Този тип интелигентност е свързана със способността на човек да вижда или визуализира света в трите му измерения. Ето и някои умения, които имат тези от нас, при които тя е силно развита:

- могат да нарисуват изображение или картина, без тя да е пред очите им, като си я представят само по спомен или от предишен техен опит;

- могат да визуализират пирамида или друг тип триизмерна фигура и след това да начертаят как би изглеждала тя погледната отгоре или отпред;

- имат ясна идея как би изглеждала дадена картина, още преди да са я нарисували;

- имат добри артистични и графични умения.

Не е изненада, че хората с висока визуално-пространствена интелигентност избират да се развиват в креативни професии. Те биха били успешни архитекти, инженери, фотографи или интериорни дизайнери.

7. Телесно-кинестетична

Телесно-кинестетичният интелект се отнася до координацията на ума и тялото. Хората, които го притежават, могат да общуват лесно, като използват умело езика на тялото и жестовете. Те много често са добри атлети, актьори, танцьори. Характерно за тях е, че са сръчни и могат ловко да използват ръцете си за създаване на различни предмети. Други професии, които биха им се отдавали, са занаятчия, механик или скулптор.

8. Натурална

Натуралната интелигентност е свързана със способността на човек да се свързва с природата. Тя е била много важно и ценно умение в праисторическите времена. Тогава нашите предшественици са разчитали на нея в дейности като лов, риболов и земеделие, за да могат да оцелеят. Днес хората с висок натуралистичен интелект се насочват към професии, свързани с отглеждане на животни или грижа за растения. Сред тях са ботаник, градинар, геолог, метеоролог, ветеринар или зоолог.

9. Екзистенциална

Този тип интелигентност е присъща за личностите, които търсят отговора на сериозни и дълбоки въпроси като „Какъв е смисълът на живота?“ или „Какво се случва след смъртта?“. Те се отличават с голяма чувствителност към темите, свързани с човешкото съществуване. Вдъхновяващи оратори, писатели, духовни учители или фисософи - това са някои от професиите, на които те избират да се посветят.

Милена Средкова по материали от Prague British International School

Да поговорим

5 фрази, които трябва постоянно да повтаряте на децата

Да поговорим

Как да помогнем на децата да бъдат по-концентрирани

Да поговорим

„Като пораснеш, ще разбереш“: 4 фрази, с които родители рушат самочувствието на децата

Още от Да поговорим

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Парите са полезни, стига да не ги превръщаме в единствена цел.

Снимка: Shutterstock

Каква е ролята на парите за щастието

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Преместването на детето в самостоятелна стая

Мъж и жена правят планове за бъдещето. Снимка: Getty

 

 

Как изглежда домът на щастливите и богатите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Заедно

A$AP Роки с двамата си сина участва в модна кампания

2-годишният RZA и 10-месечният Райът се включиха в снимките

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Здраве

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Популярното суеверие има научно обяснение

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите