Предстои ви почивка на морето

Ето 10-те златни правила за интелигентно събиране на багажа, когато пътувате с деца

30 Юли 2021 г.
Предстои ви почивка на морето

Снимка: Shutterstock

Вече нямате търпение да се потопите в морето. И дори сте извадили куфарите и саковете, с идеята да започнете отрано събирането на багажа.

Как обаче да поберете всичко необходимо в тях? Ако пътувахте сами, вероятно можеше да минете и с една раница или малък сак. Но когато тръгвате на почивка към морето с децата, нещата придобиват съвършено други очертания. А размерът на багажа става все по-застрашителен.

Спокойно! Не сте сами! Почти няма родители, който да не е изпадал в подобна ситуация. Без да броим „багажа“ на малките, с който те щастливо ви се появяват на вратата, влачейки след себе си някакви торби и кашони, пълни с… даже не искате да си помисляте с какво.

И така, има ли начин да избегнете този предваканционен стрес, и да съберете наистина най-важното за морето в отворените куфари и сакове? Ето 10-те златни правила, които могат да ви бъдат полезни.

Снимка: Shutterstock

1. Няколко дни преди отпътуването намерете малко място в къщата, за да съберете всичко, което възнамерявате да носите. На лист хартия направете списък с най-важното - от важни документи през лекарства до обувки. Винаги, когато се сещате за нещо пропуснато, вписвайте го в списъка и го добавяйте на купчината.

2. Проверете прогнозата и средната температура за вашата дестинация. По този начин ще сте сигурни, че сте направили адекватен подбор, както по вид, така и по тегло на дрехите. И ако забележите несъответствие – махайте от купчината, връщайте в гардероба или шкафа, и драскайте от списъка.

3. Задайте си два важни въпроса: „Наистина ли ми трябва това?“ и „Ще облечем ли всичко, което носим?“ Помислете за възможностите, които ще имате там, където отивате: пълен релакс на плажа, евентуално коктейл на плажния бар вечер, парти занимания за възрастни и за деца, разходки сред природата, екскурзии и опознаване на нови местности в околността… Помнете, че основното, за което сте тръгнали, е морето. Така че нещата, свързани с плажа трябва да останат. Както и документите. След това огледайте пак купчината и от позицията на вече по-ясните цели, може да отделите онези неща, които няма да ви трябват. Не забравяйте да ги задраскате от списъка.

4. Следващият етап е да подредите отделените и вече редуцирани неща на малки купчинки според вида им. На една страна поставете леките и нежни дрехи, които не търпят мачкане, на друга – тези, които трябва да пазите от заливане, на трета – дрехите, които са за ходене сред природата, на четвърта – плажните принадлежности. Това ще ви спести много време при окончателното прибиране на багажа, а и при разопаковането.

5. Сега идва ред и на прибирането. На дъното на куфарите и саковете сложете по-тежките вещи: панталони и пуловери (не подценявайте връхните дрехи и не ги вадете от купчината, те са важни). За да спестите място, може да завиете на рула онези дрехи, които търпят такова третиране – тениските например. Така ще запълните и малките ъгли и няма да губите пространство. Най-отгоре поставете леките и силно мачкащи се ефирни дрехи.

6. Помислете колко дълго планирате да стоите на плажа. С деца, а и по принцип, не е желателно да бъдете там през целия ден, особено в най-горещите часове. За останалото време обаче ви е необходима защита – не само козметична, а и шапки, UV-тениски за малките, чадър (ако ваканцията ви е на неорганизиран плаж). Не ги забравяйте!

Снимка: Shutterstock

7. За да спестите още малко място, завийте чорапите на топки и ги пъхнете в обувките. Пак в обувките може да поставите и парфюма си, който няма нужда да пренасяте с кутията, макар всички да знаем, че това е най-добрият начин за съхранение на ароматите. За седмица-две може и без опаковка, но задължително го дръжте на тъмно място.

8. Ако козметичните ви продукти са в твърде големи флакони, купете от аптека или дрогерия по-малки размери празни шишенца и кутийки, и просто отсипете нужното ви за това време количество. За по-гарантирано може да ги поставите и в найлонови пликчета, но като цяло не е добре да са при дрехите, защото винаги съществува риск от разливане и нацапване.

9. Не прекалявайте с бижутата. Все пак отивате на море, а не на ревю. Абсолютно същото важи и за детските играчки – не е нужно малките да изнесат цялата си стая. На плажа имат нужда от малко тематични играчки и поне една за вечер, когато се приберете в хотела или бунгалото. Всичко друго е излишно.

10. И не забравяйте, че е лято и винаги има риск да ви надупчат комари, детето да настъпи оса на пясъка или да го жулне растение, което да провокира силен сърбеж и обрив по кожата му. За лепенките и промиващите рани течности няма да споменаваме, те са просто задължителни.

И на финала. Помислете за достатъчно празни пликчета, в които да приберете замърсените дрехи, ако на мястото няма условия за изпирането им. Също така вземете със себе си едно малко въженце и десетина щипки, защото може да се окажете неприятно изненадани с липсата на какъвто и да е простор. А хавлиените кърпи от плажа и от къпането ви все пак трябва да бъдат някак прострени, нали?

По материали от DonnaD

Да поговорим

Безопасно пътуване по време на бременност

Да поговорим

6 антистрес съвета при пътуване с деца

Да поговорим

7 съвета за безпроблемно пътуване с деца

Още от Да поговорим

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Много хора приемат любовта си за даденост.

Снимка: Shutterstock

8 основни разлики между зрелите и незрелите връзки

Снимка: Shutterstock

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

7 правилни изречения, когато общувате с децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Много хора приемат любовта си за даденост.

Снимка: Shutterstock

Мъж и жена спорят. Снимка: Getty 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Има доста по-сериозна причина от жаждата да правят точно това

Мъж и жена спорят. Снимка: Getty 

Здраве

10 начина да намалите стреса си като родител

Отложете всичко, освен любовта. И не забравяйте да дишате дълбоко

С тези образи могат да се справят дори съвсем малките!

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Приказни русалки

Чудесни шаблони дори за най-малките

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Отговорите ще ви ориентират готови ли сте да станете майка

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Да поговорим

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Лионел Меси го орисва като бебе и още любопитни факти

Жена пие коктейл на плажа. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 съвета как да не качваме килограми в жегите

Вместо газирани напитка, бира и коктейли, пийте зелен чай

 

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие