Признаци, по които да разберете, че партньорът ви контролира

И какво да направите в подобна ситуация

11 октомври 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Почти 20 години сте искали разрешение от мама, а през останалата част от живота си – от партньора. Това не е любов, а контролиращо поведение. Ако в случая с майката подобно общуване е напълно оправдано, във връзката си с мъжа вие сте вече напълно формирана личност с пълно право на самостоятелност.

Научете се да разпознавате нездравата тяга в контрола още в самото начало на отношенията си, докато все още сте в състояние да си върнете личното пространство. Ето основните признаци на контролиращо поведение и начините, по които да му се противопоставите:

Прекалено грижовен
Лесно е да пропуснете контролиращото поведение в ранния стадий на отношенията, защото по това време то е маскирано като ухажване, романтика и всякакви рицарски атрибути. Когато мъжът ви поръчва в ресторанта или ви казва къде точно да отидете, това може да бъде скрит опит да прояви сила. След това ще започне да ви казва с кого да общувате и как да си прекарвате свободното време.

Проблемът на подобно поведение е в това, че всички ваши опити да ограничите подобно вмешателство се възприемат на нож – все пак той се опитва да прави „най-доброто“ и ви предпазва от взимането на решения от вашите добри намерения.

Ревнува, когато не прекарвате време с него
Ако мъжът иска да участва буквално във всичко, което се случва във вашия живот, това означава, че сериозно трябва да ви светне червената лампа. Както отбелязва адвокатът, специалист по проблемите на насилието в семейството, Лара Холц: „Контролиращите интимни партньори често проявяват ревност, което може да бъде ласкателно в началото на връзката, но бъдете внимателни: ревността е признак на неувереност и собственическо чувство.

Желанието да прекарвате повече време заедно в началото на отношенията си е естествено, но вие сте длъжни да съхраните своята независимост, ако не искате след това цял живот да влачите мъжа си по срещи с приятели или колеги.

Наказва ви с мълчание
Обърнете внимание на партньора, който отговаря на вашето несъгласие с демонстративно мълчание. Подобна тактика е известна като подход, който наклонява везните към контролиращия партньор“, обяснява Холц. – „Така той става жертва, която отчаяно се нуждае от примирение, и се унижава, за да получи прошка. Може да се убеждавате, че той мълчи, защото е разстроен или не иска конфликти. Но всъщност подобни демонстрации са нищо друго, освен манипулация.

Не одобрява вашите приятели и семейство
Опитът да изолира партньора от приятели и роднини е класически признак на управляващия партньор. Подобен мъж иска да увеличи социалното си влияние над своята любима, за да може в бъдеще да я контролира по-лесно.

Така че трябва да сте на нокти, ако мъжът без видима причина се отнася лошо към вашите близки приятели и се жалва, че твърде много общувате със семейството си. Когато останете без външна подкрепа, ставате лесна мишена за неговите манипулации.

Не уважава вашата конфиденциалност
В двойката не трябва да има тайни между двамата – това е основният аргумент на контролиращия партньор. Вашият телефон е негов, пощата ви – също и т.н. Откровеността в отношенията е важна, но само в частта, която касае и двамата. Вие по презумпция имате право на личен живот, тайни с приятели и прочее радости на независимия човек.

Само вие може да решите дали да давате на мъжа паролата от социалните си мрежи или кредитни карти. Това е част от живота ви, която касае само и единствено вас. Ако навреме не прекратите опитите на партньора ви да контролира всички ваши действия по тези въпроси, това може да се окаже опасно не само за вас, но и за тези, с които общувате.

Какво да правите, ако партньорът ви контролира
Според мнението на Лара Холц, отношенията с контролиращ партньор могат да бъдат спасени само при условие, че вие сте в състояние да установите твърди лични граници, а той – да ги приеме. В момента, в който усетите, че мъжът ви напряга със своето вмешателство, открито поговорете с него за това. Ако навреме не засечете контролиращо поведение, то може да се обостри и доведе до сериозна психологическа и дори до физическа злоупотреба.

В случай, когато партньорът не е готов на компромиси или обещава, но не спазва казаното, по-добре е да прекратите отношенията, а не да се опитвате да промените човека или да живеете по неговите правила.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа