Секс по време на бременност – всъщност е полезно

Противно на общоприетото схващане, той има множество предимства

28 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

По време на бременността сексуалният живот на двойката се променя. Някои изцяло преустановяват каквито и да е интимни отношения от страх да не навредят на плода. Други практикуват на воля и твърдят, че в този период усещанията им са станали далеч по-силни.

Опасен или полезен е сексът по време на бременност? Противно на общоприетото схващане, че може да има негативни последици, той всъщност носи повече предимства, отколкото минуси. Разбира се, говорим само за бременните, при които няма проблеми и риск. За по-сигурно е добре да се направи консултация и с лекаря, следящ бременността, който да даде зелена светлина на интимните ласки.

А ето и какво да очаквате от секса през различните периоди.

Първо тримесечие

При опитите за бебе, двойките правят много по-често секс от обикновено. След като бременността стане факт, голяма част от жените се отдръпват и избягват интимния контакт, но само в началото. Причина не е в загубата на сексуален апетит, а защото новината за бебето ги завладява и е вече на първо място в ума им. Към това се добавят и типичните проблеми на ранната бременност - като умора и гадене например. Други жени не приемат понятията бременност и секс заедно и затова избягват ласките по принцип.

Като цяло повечето двойки се страхуват да правят секс в началото, тъй като се опасяват, че през първите няколко седмици, той може да навреди на бременността. А е точно обратното. В началото на бременността органите в тазовата кухина са силно кръвоснабдени, което повишава желанието и в същото време е безопасно за плода. Много жени достигат бързо и лесно до оргазъм именно по тази причина.

Второ тримесечие

Между 16-та и 30-та седмица повечето бременни се чувстват много добре, тъй като тялото им вече е свикнало с новите условия, станало е по-женствено, бюстът им се е закръглил апетитно, а коремът все още не е твърде голям. Всичко това благоприятства и подтиква към сексуални закачки. Разбира се, съществуват и някои притеснения: „А какво усеща бебето по време на секс?“, „Дали актът не го притеснява?“, „Чува ли ни?“ Това е, защото бъдещите родители приемат бебето като трети човек в леглото. А така сексът не върви. Някои мъже пък се дистанцират и се чувстват леко пренебрегнати, тъй като смятат, че вече партньорката им мисли и се грижи единствено за бебето, което носи.

На практика и ако няма противопоказания, сексът не пречи на бебето по никакъв начин. Женският оргазъм се случва в матката и за кратко време плацентата доставя по-малко кръв на бебето. Но това по никакъв начин не може да му навреди, тъй като то е защитено от околоплодните води и мускулната стена на матката. Няма как да бъде и наранено по време на проникването, тъй като лигавицата запушва входа на шийката на матката и не позволява на сперматозоидите да попаднат там.

Последно тримесечие

За повечето мъже нарасналият корем на любимата им изглежда много еротично. Но от 30-та седмица нататък вече става все по-трудно да се намери позиция, при която този корем да не пречи на секса. Класическата мисионерска поза например е крайно неудобна.

Маточните контракции, които се случват при оргазъм в този период, са много леки и не могат да провокират раждане. Въпреки че хормонът простагландин, който омекотява маточния мускул и го подготвя за контракции, се секретира по време на еякулация, количеството е толкова малко, че на практика не стимулира контракциите.

Истината е, че сексът по време на бременност има много предимства и освен това е добър начин за успокояване на бебето. А и генерира добро настроение. Така че не се отказвайте.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа