Семейна ваканция в планината

3 важни точки, които не бива да подценявате, ако изберете такава дестинация

Снимка: Shutterstock

Ваканцията с деца в планината не е като ваканцията на село или на море. Там има неща, с които задължително трябва да се съобразите, особено ако децата са по-малки.

От удобното и безопасно придвижване около избраното място до наличието на отровни растения или диви животни – всичко това е важно да бъде предварително проучено. Ако детето е все още в количка, ще ви е необходим път или пътека, достатъчно добре утъпкани, за да може да правите ежедневни разходки. Иначе се обезсмисля отиването ви на чист въздух в планината. А ако децата са на възраст, когато търсят игри, но все още не стават за планински преходи, хотелът или хижата трябва да разполагат и с детска площадка.

Ето на какво още да обърнете внимание, преди да тръгнете с малките на планина.

1. Здравна сигурност

Задължително проучете къде наблизо има болница или лекар, защото може да ви се наложи да ги посетите по спешност. Добър вариант е и да си направите здравна застраховка, тръгвайки на планина. Ако по случайност решите да се разходите по някоя пътека, объркате маршрута и се наложи да търсите помощ, тази застраховка ще покрие оказаната помощ.

2. Проверете лифтовете

За децата със сигурност е голямо преживяване возенето с лифт. Но преди да се качите в кабинката или седнете на седалката на откритите лифтове, проверете работното време. Защото то не е безкрайно и може да се окажете на върха на планината, без възможност от връщане. И никога не оставяйте прибирането за последния момент, защото винаги има риск от опашки и чакане.

3. Изберете мястото според околното пространство

Не само от природна гледна точка, а и като организация и разработено околно пространство. Това е изключително важно, когато сте с бебе или дете, които разхождате с количка, или имате малки деца, които се нуждаят от детски съоръжения или пространство, където могат да карат колела. Не се успокоявайте, че те ще се радват до безкрай на птичките, пчеличките и дърветата. Да, това ще им е интересно, но децата са деца и ще искат също така игри. Затова изберете място за отсядане, което дава такива възможности.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа