Скок в обувките на жена ми

Какво не знае работещия мъж за ежедневието на жена си в отпуск по майчинство

29 февруари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Хората често правят проблем от нищото. Главите им са пълни със странни идеи, които могат да развалят всичко, припомня Bright Side.

Например, някои мъже си мислят, че ако една жена е в отпуск по майчинство или стои вкъщи, за да се грижи за децата си, това означава, че тя си почива 24 часа в денонощието.

Това обяснява защо някои мъже очакват жените да ги посрещнат след работа с усмивка. Те мислят, че техните половинки винаги трябва да изглеждат свежи и весели и никога не се нуждаят от почивка.

Често се очаква съпругата да е приготвила вкусна вечеря и дори да мие краката на съпруга си (според традицията от древна Гърция). Може и да звучи преувеличено, но като цяло, мъжките очаквания не се различават от казаното.

Не е трудно да разберем гледната точка на мъжа. Той работи по цял ден и харчи заплатата си за жената и децата. Ето защо вярва, че заслужава подобно отношение от страна на партньорката си.

Ако жената не влиза в описания по-горе стереотип, мъжът се чувства разочарован и объркан. Той мисли, че не е обичан или че работата му не се оценява. Но истината е, че да се грижиш целодневно за децата е най-тежката работа.

1. Не държите нищо под контрол

За да бъде щастлив, човек трябва да бъде в състояние да контролира живота си. Това е от съществено значение за това да е здрав, оптимист и успешен. Какво имаме предвид под "контрол"?

Това означава вземане на решения и изпълнението им. Една жена в отпуск по майчинство или майка, която стои у дома има много малък диапазон от възможности за вземане на решения и тяхното изпълнение.

Например, тя може да планира да прави физически упражнения, докато детето спи. Въпреки това, бебето може да не иска да ляга. Тя може да кърми или нахрани бебето, да го разходи, но да не може да го приспи.

Може да се опита да се обади на приятелката си, докато детето играе с играчките си, но едва е започнала разговора, нещо изпуква, детето започва да плаче и тя е принудена да затвори телефона.

Тези малки неудобства се случват в живота на майката, много по-често, отколкото в рутината на мъжа.

2. Все по-малко видими резултати, с които да се гордеете

Когато работите, вие винаги постигате резултат от някакъв вид. Било то успешна сделка, един арестуван престъпник, ремонтирана чешма, взето разстояние и тн. А майката, която стои вкъщи рядко получава такъв шанс.

Ако измие чиниите, то след половин час отново трябва да се заеме с това задължение. Ако измие пода, детето може бързо да го изцапа и така домакинските задължения никога не приключват.

Когато един човек не вижда резултати, той става все по-малко и по-малко мотивиран да върши неща. Въпреки това, независимо дали мотивацията й е голяма или не, една жена просто не може да спре да се грижи за детето си.

3. Рядко получавате признание

Страхотно е, когато децата разберат, че те трябва да благодарят на майка си за всичко, което тя прави за тях. И какво, ако те не го правят? Признанието е съществена част от чувството за полезност и значимост.

Ако човек не получава признание, той или тя няма да има мотивация да продължи да го прави.

Още по-лошо е, ако мъжът също няма представа, че жената в отпуск по майчинство трябва да получи три пъти повече благодарност, отколкото обикновено.

Продължава на Обекти Бг

 

Коментари
Последни видеа