Теди Кацарова за страстта си към Йордания

Осем километровият преход до Петра си заслужава да се направи пеша, а не с магаре и водач бедуин, категорична е певицата

16 февруари 2020 г.

Снимка: Instagram Teddy Katzarova

Професионален пътешественик, артист-естет и фин дегустатор, влюбен в силните усещания – това е Теди Кацарова. Биографията ѝ на приключенец покрива фрагменти от Европа, Южна Америка и Азия, но нейната слабост е страната, която Холивуд митологизира в „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ – Йордания.
Певицата е чест гост на местни фестивали и вокално бижу както за сватби и частни партита на шейхове, така и за празници на българската общност, които по традиция завършват с изпълнението на „Хубава си, моя горо“. Сред суровата красота на древния град Петра Теди снима и видеото към Just You and I, дует с местния изпълнител Фарес Роберт.

Какво е вкусът на културата в тази екзотична страна и какво е добре за знаем за нея? Изпълнителката разказва от първо лице.

Селфи с „човешка“ коркова тапа в Мъртво море

Разположен на 3 часа път от столицата Аман, Петра е едно от чудесата на древния свят, преоткрито от швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт през 1812 г

„Цената за вход е около 63 евро, но определено си заслужава. Ако сте решили да го посетите, се подгответе за сериозно ходене, защото градът може да бъде достигнат основно пеша през клисурата си. Говорим за тесен, ветровит проход, който в някои участъци е широк не повече от 180 см, със скали от двете страни, високи колкото четириетажна сграда“, предупреждава Теди.

В края на този страховит, дълъг километър и половина проход се вижда магическа гледка през пролуката: Хазна, или Съкровищницата, извисяващ се в класически гръцки стил храм, изсечен направо в огромната лицева част на 39-метрова розова скала. Той датира от V–VІ в. пр.н.е. и едно от най-добре запазените чудеса на Петра. „Естествено за мързеливите има и коне и магарета, които превозват грохнали туристи. Поради големите горещини от юни до октомври, най-добре е да се посети март, април и май“, съветва изпълнителката на „Преродена“.
В цената на билета влиза превоз с животно, водено от местен бедуин, пременен с национални одежди, чиито сини очи са изрисувани с каял (вид черен молив) и контрастират с тъмната му кожа.
„Определено тези 8 километра преход отиване и връщане си струват мъките пеша. Гледките и атмосферата са магически и грандиозни“, категорична е певицата. В личния си топ 3 на атракции тя поставя и Мъртво море с прекрасните курортни спа комплекси. На 392 м под морското равнище Мъртво море е най-ниската точка върху повърхността на Земята, а неговите води са с най-високата концентрация на сол.

„Водата е като олио и най-веселата и честа снимка, която можете да си направите, е да си вземете вестник и макар и във водата ще си стоите на повърхността все едно сте седнали на кресло с вдигнати крака, като човешка коркова тапа! А и как не с вода със съдържание на сол седем пъти по-голямо от това в Средиземно море“, смее се Теди. Мазането с лековитата черна кал е задължително, а престоят в хотелите е петзвезден с огромно количество вкусна храна.

Река Йордан е другото място, което харизматичната певица никога не пропуска. „Дълга малко над 250 километра тя е една от свещените дестинации за християните и би участвала във всяка класация за най-свещените реки по света. В Библията е описано, че в нейните води свети Йоан Кръстител е кръщавал привържениците на новата религия, включително и самия Христос. Ако искате да станете хаджи, това е начинът“, намигва Кацарова.

Добре дошли на кулинарен разгул

Като човек, който е свикнал да събира верните си приятели на вечери, сравнявани шеговито с „кулинарен разгул“, Теди има специално отношение към храната.

„В Йордания тя е не само вкусна, но и питателна и здравословна. Култ има към приготвянето и към това всичко да е чисто, от продуктите до готвача. Винаги се изказва молитва, за да се зареди храната с положителна енергия, докато се приготвя. Повечето от ястията са чисто арабски или ливански. Хумус, табуле, мутабъл са малка част от мезза (разядките), с които се започва. Месото обикновено е пилешко, телешко и агнешко. От десертите си заслужава много кюнафа - сладко изкушение от кадаиф и кашкавал, запечено и хрупкаво“, споделя Кацарова.

Близки срещи с третия вид

Йордания е мюсюлманска държава, но християнската общност е огромна и се радва на изключително уважение. Местните обожават чужденците.
„Навсякъде може да се пазари човек и е доста забавно. Поради факта, че Йордания е кралство, стандартът на живот е висок, младите са модерни и всички говорят много добър английски. Слушат доста модерна музика, но и фолклор. Имат и много радиостанции на английски“, обяснява изпълнителката на „Срещнах те“.
На въпроса с какъв минимален бюджет можеш да си позволиш една седмица там - без да живееш само на солети и кисело мляко, но и без да вечеряш в заведения със сатенени покривки, Теди отговаря: „Понеже е скъпо, като цяло трябва да се внимава с местата за хранене, но има и много народни малки ресторантчета с вкусна храна на достъпни цени. В момента 1 динар е 3 лв., така че за българския стандарт е доста, ако например една салата е 7,8 динара.“

Сладкиш за спомен

От пътешествията си по света Теди винаги си тръгва със сладкиши и подправки. От Скандинавия, където дълги години живя заради съпруга си финландец, хубавицата си взима дузина рецепти за коледни рула с кардамон и джинджифил. От Йордания жената с чувствително небце и глас, който стапя айсберги от разстояние, също се връща с арсенал за кухнята. „Сумак е любимата ми подправка за салати. Иначе сапуни и козметика с минерали от Мъртво море, както и ръчно правени картини от мозайка“, казва Теди.

Надежда Попова

 

Коментари
Последни видеа