Учени разкриват тайната на възпитаните деца

Тези 6 съвета ще ви помогнат да научите малчуганите на уважение и толерантност към другите

05 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Учени от Харвардския университет са стигнали до извода, че за да се случи всичко това и да имате наистина добре възпитани деца, е нужно много малко. Важните стъпки, с които да научите малчуганите на уважение, съпричастност и толерантност, са само 6 и са по силите на всеки родител, независимо от неговата заетост или финансови възможности.

Все пак, ако не присъствате в живота на детето, това няма как да се случи. Говорим не просто за физическо присъствие, а да бъдете с него, да разговаряте, да го разбирате, заедно да растете.

Снимка: Shutterstock

1. Прекарвайте време заедно

Неслучайно това е първият съвет, който учените дебело подчертават.

Отделянето на време, което да прекарате с децата си, проявявайки интерес към хобитата им, изслушвайки проблемите им и това, което имат да кажат, е чудесен начин да им помогнете да изградят самочувствие.

Вашият пример не само ще ги накара да осъзнаят, че да бъдат внимателни и да се грижат за другите е важно, но и вие ще научите повече за тях.

2. Определете важните правила и дайте ясни послания

По време на изследването много родители са признали, че за тях е важно децата им да станат любящи хора, но невинаги се е получило.

За да постигнат наистина това, те имат нужда от определяне на основни правила и ясни послания, които да помагат на малките да се справят в различни ситуации, да се научат да отличават доброто от злото, правилното от неправилното.

Това лесно може да се случи, ако родителите ги насърчават да участват в групови дейности: спорт, изкуство, училищни групи и т.н. Така децата ще имат възможност едновременно да се социализират и да упражнят на практика правилата, на които са били научени.

3. Покажете им на практика как да се справят с проблемите

Те трябва да знаят от малки как да реагират в конкретни ситуации. Вместо да подценявате проблема или да го неглижирате, помогнете на децата да го разрешат.

Това ще им даде възможност да упражняват аналитичното си мислене и да свикнат сами да вземат решения, осъзнавайки евентуалните последици от това – както върху своя живот, така и върху този на околните. Много полезно умение, което е изключително важно, когато станат възрастни.

Ако например, детето ви заяви, че вече не иска да тренира този спорт, помолете го да обоснове причините за желанието си и му напомнете, че вече се е ангажирало с други хора, които зависят в една или друга степен от него: треньор, отбор… Това ще го накара да се замисли за последиците от отказа и да направи действително разумна преценка. Но ако и след това иска промяна, бъдете до него и го подкрепете.

 

Снимка: Shutterstock

4. Проявявайте благодарност, бъдете услужливи и учтиви

Проучването посочва, че в семействата, където има традиция да се благодари на другия за оказаната помощ или изпълнена задача, децата са не само по-щедри, състрадателни и толерантни, но и по-щастливи и по-здрави.

Може да започнете като им възлагате малки задачи, за които след това не пропускате да благодарите. Не бъркайте подаръка с благодарност. Първото е подкуп, а второто – важен урок.

5. Помогнете им са се справят с негативните емоции

Завистта, срамът или гневът могат да намалят способността на детето да уважава и разбира другите.

Много важно е в такава ситуация да се намесите като родители, да опитате да опознаете повече децата си и да им помогнете да разберат своите емоции и преодолеят негативните.

Така ще се научат да решават вътрешните си конфликти и ще бъдат по-стабилни психически.

6. Накарайте ги да погледнат отвъд собствения си малък свят

Не е нужно да ги обучавате да станат бъдещи носители на Нобелова награда за мир. Но е важно те да знаят, че някои принципи (които задължително се прилагат и в семейството им) не са валидни само в техния малък семеен кръг, а важат за всички хора по света.

Разказвайте им истории за далечни светове, хора и времена, накарайте ги да разберат, че има по-мащабни и по-сложни ситуации от счупената играчка например.

Възпитаването на истински добро дете наистина не е сложно, но не трябва и да се подценява, смятат учените.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.