Успешните начини, с които да съживим връзката

Дори най-стабилната двойка се нуждае от стимули, които да продължат да подхранват любовта

15 Май 2021 г.
Успешните начини, с които да съживим връзката

Снимка: Shutterstock

Когато една двойка е заедно от дълго време и всичко върви гладко, понякога има тенденция да приемаме взаимната привързаност за даденост, особено след появата и на децата.

Но признанията и малките жестове, които показват любовта са необходими във всяка една връзка. Те са същото, което е водата за растението.

„Ако не искате цветето да изсъхва, трябва да го поливате от време на време“, обяснява Масимо Рончеи, психолог и психотерапевт от Реджо Емилия.

Ето и няколко изпитани начина, с които успешно може да съживите връзката си.

Снимка: Shutterstock

Успокояваща рутина

Не е вярно, че рутината задушава чувството и близостта. „Ако тя и той се разбират добре и връзката работи като добре смазан механизъм, естествено е с течение на времето да приемат за даденост чувството на взаимна любов“, отбелязва Рончеи.

Според него това е основата на ежедневието, сигурността зад всеки жест. „В началото на връзката желанието за новости е водело до чести признания в любов. Постепенно обаче това остава на заден план. Но далеч не означава, че чувствата са се охладили. Напротив – демонстрира стабилност и здравина на връзката“.

Постоянно поддържане

Въпреки това, дори и най-здравата връзка се нуждае от непрекъсната „поддръжка“. „Неизбежно е от време на време една двойка да се сблъска с напрежение и разногласия“, обяснява психологът. „Декларациите за любов с думи и жестове служат за компенсиране на тези негативни епизоди. Това гарантира, че балансът във връзката остава положителен, за да могат двамата да продължат да се чувстват приятно заедно“.

Изказването на комплименти, благодарността за дребни неща от ежедневието – например вкусно приготвен обяд, са част от детайлите, които поддържат механизма. Но е важно и двамата не само да правят, но и да оценяват проявените жестове на грижа и внимание.

„Всеки се радва да получи комплимент, да бъде оценен. Добротата привлича доброта. Активира се добродетелен кръг, който прави съвместния живот по-удовлетворяващ за цялото семейство“.

Мъжете са по-сдържани – дали е истина

Често в двойката жената се оплаква, че не получава нужното внимание от своя партньор. А очаква от него комплименти, доброта и романтика.

Факт е, че мъжете са по-сдържани и не обичат да говорят за чувствата си. Но това далеч не важи за всички. По-скоро е един от възприетите стереотипи за половите различия.

„Истината е, че жените по природа са по-наясно със своите емоции и са по-освободени, когато става дума за демонстриране на чувства. Това зависи обаче и от характера на човека. И сред мъжете, и сред жените има срамежливи. За някои хора е изключително трудно и се налага да положат големи усилия, за да дадат глас на емоциите си. Затова е важно партньорите да се познават добре и да четат написаното и между редовете. Също така да калибрират очакванията си спрямо поведението на другия, именно знаейки какъв човек е“, смята психологът. Само така ще бъдат избегнати разочарованията.

Снимка: Shutterstock

Общуване без маски

Важно е да се внимава и да не се използват наложените от обществото стереотипи. Мъжете и жените не бива да се крият зад тях като зад маска или да използват извинението, че такъв им е характера, когато общуват с партньора си.

„Заявлението „Аз съм си такъв и трябва да ме приемеш“ е крайно несправедливо и освен това много рисковано“, отбелязва Масимо Рончеи. „Нечестно е, защото принуждава другия да направи избор, без да полага усилия, за да го заслужи. И е рисковано, тъй като в края на краищата другият също може да реши да не се задоволява с партньор, който не може да каже, че го обича. Успехът на една връзка изисква ангажираност и от двете страни“.

Слушането е проява на привързаност

Комуникирането на чувствата не означава просто да ги изразявате вербално. Важно е да проявите интерес чрез активно изслушване на партньора.

„Колко пъти, заети с хилядите занимания в ежедневието, не обръщаме нужното внимание на това, което другият иска да ни каже. Слушаме с ушите си, но мислите ни са на друго място или правим нещо по-важно в този момент като физическо действие. А е добре, когато другият говори, да посветим цялото си внимание на него, да го гледаме в очите, да разчитаме жестовете му и да проявим съпричастност. Само така ще има разбирателство“, твърди психологът.

По материали от Qui Mamme

Да поговорим

5 съвета, за да преодолеете кризата в двойката

Заедно

9 признака, че отношенията с партньора са стабилни

Да поговорим

Как да съхраним пламъка в отношенията

Още от Да поговорим

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Как бебето овладява речта

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Как бебето овладява речта

Какви звуци трябва да може да произнася на 6, 8, 12 месеца и по-късно