Важни съвети за самочувствието на детето

Ето как може да му помогнете да повярва в своите сили и възможности

17 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Да помогне на детето си в беда, да удовлетвори желанията му и да го предпази от грешки.. Всеки родител подсъзнателно се стреми към това, подчинявайки се инстинктите си.

Но понякога прекалено закрилящото поведение може да нанесе неочаквани поражения, най-вече върху самочувствието на малчуганите.

Лошото е, че има вероятност това да остане като дългосрочна последица и да се запази в характера му и като възрастен.

Предлагаме ви 10 съвета, които ще ви помогнат не само да избегнете това, но и да помогнете на детето да изгради здравословно самочувствие и да повярва в своите сили и възможности.

Оставете го да греши

Всяка грешка е урок, който може да бъде много полезен за детето.

Ако то има навик да поставя предметите на ръба на масата, не му се карайте, а му обяснете какво може да се случи и го научете как да предотврати щетите.

Целта е да приеме възможността за грешки и в същото време да се научи да ги избягва.

Снимка: Shutterstock

Подкрепете го умно

Не наблягайте на това, което детето не е в състояние да направи, а на това, което може.

Ако приятел на малчугана умее да играе с топка, а вашето момченце среща затруднения, му напомнете, че то пък вече може да прави кексчета. Или да рисува. Или нещо друго, което върши наистина добре.

Като го мотивирате с умения, които го карат да се гордее със себе си, вие ще разсеете тревогата му по повод неспособността му в друга област. Така няма да страда самочувствието му.

Детето трябва да разбере, че всеки има своите силни и слаби страни.

Не пестете комплиментите

Всеки от нас дава най-доброто от себе си, когато е заобиколен от хора, които оценяват свършената работа.

Без да преувеличавате, правете комплименти на детето, когато изпълни дадена задача или когато прави нещо по собствено желание.

Но не се ограничавайте само с едно „Браво“, а обяснете защо го поздравявате. За детето е важен не само крайният резултат, който забелязвате, а и пътят, по който е стигнало до него.

Не го спирайте

То може и да сгреши в нещо, но както казахме, това е урок за него.

Така че не опитвайте да го предпазите на всяка крачка. И не го засипвайте с предупреждения на всяка минута, защото това само ще доведе до по-голямо объркване и то няма да знае какво трябва да прави.

Детето има нужда да сгреши, защото само така ще открие верният път. Затова не го спирайте, освен ако не става дума за реална опасност.

Подарете му време

Забързаният ритъм на живот отнема от свободното ни време и често то е за сметка на най-близките ни.

Не правете това! Длъжни сте всеки ден да отделяте специално време, което да е само за детето. Защото всяко дете има нужда да бъде с родителите си, без да спазва ограничения, срокове и графици.

Не забравяйте също, че е важно не количеството, а качеството на времето, което ще споделите заедно.

Оставете го да говори, общувайте, измислете си нови игри и се интересувайте от неговите преживявания, мисли и притеснения.

Бъдете авторитети

За детето родителят е този, който определя правилата. Макар да се опитва да се съпротивлява срещу тях, то всъщност слуша и попива онова, което му казвате.

Правилата са важни за малчуганите, тъй като им помагат да се чувстват в безопасност и ги научават да уважават родителите си.

Но е много важно и двамата родители да са винаги на едно мнение, не да си противоречат, което да обърка детето още повече.

Снимка: Shutterstock

Покажете чувствата си

Раждането на дете е възможност възрастните да се научат да изразяват чувствата си открито и да знаят, че това няма да доведе до разочарование, а до щастие.

Не се страхувайте да му кажете „Обичам те“, гушкайте го, целувайте го постоянно.

Децата имат изключителна нужда от обич и за тях това никога не е твърде много. Напротив, те страдат неимоверно от невниманието на родителите си, така че не им отказвайте обич.

Насърчавайте го

Бъдете винаги до него и го насърчавайте в това, което прави, защото децата имат нужда някой да вярва в тях. Това им действа мотивиращо и те правят нещата с още по-голямо желание.

Не се намесвайте всеки път, когато то не успява от първия опит да направи нещо, а го похвалете за желанието. Когато пробва да си завърже обувките например, но все не успява.

„Почти успя“, „Много по-добре е от предния път“, „Следващият път със сигурност ще успееш“ са похвали, които ще го стимулират да продължи напред, а не да се откаже още при първия неуспех.

Не правете сравнения

Ако се опитвате да подобрите поведението на детето си, като постоянно го сравнявате с неговите връстници, знайте, че това не е начинът да му помогнете.

По този начин детето ще се почувства наранено и ще приеме, че като родители вече не вярвате в неговите възможности.

Слушайте го

Децата имат огромна нужда да бъдат изслушвани. Само така могат да обяснят емоциите, с които се сблъскват за първи път.

Ако забележите, че детето е тъжно, след като негов приятел е получил подарък, опитайте да разберете защо тъгува, попитайте го директно за евентуалната причина и наблюдавайте реакцията му.

От съществено значение за детето е да знае, че родителите са готови винаги да го изслушат, разберат и утешат.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа