Възпитанието на децата е изкуство

10 съвета, които всеки родител трябва да знае и изпълнява

30 Септември 2022 г.
Възпитанието на децата е изкуство

Снимка: Shutterstock

Общуването с децата всеки ден е част от уроците, които те научават с течение на времето. Дори да ви се струва твърде незначително, всичко онова, което говорите и показвате с поведението си, е важно за малчуганите, тъй като ги подготвя за живота.

Има много ръководства и книги, които обясняват и учат родителите как да се държат с децата си. Понякога обаче това обърква възрастните, които се колебаят кой от препоръчваните методи да следват.

Според американския психолог Лора Маркъм, няколко момента в ежедневните отношения са ключ към възпитанието. И има 10 повтарящи се във всички школи съвета, които родителите е важно да знаят и разбира се, изпълняват, за да имат наистина ефект.

Снимка: Shutterstock

1. Разговаряйте

Да, вие си говорите всеки ден, но тук става дума за един пълноценен и задълбочен разговор, по време на който нищо не бива да ви разсейва.

Не е нужно той да бъде продължителен. И 10 минути са достатъчни, стига да го правите всеки ден.

Но по време на този разговор, не трябва да работи телевизора, телефонът не бива да е в ръката ви и мислите ви трябва да са съсредоточени върху детето и онова, което то има да ви каже. Така се създава и стабилизира вашата връзка.

2. Контролирайте емоциите си

Трябва да запазите спокойствие, независимо какво се е случило: лоша оценка в училище, пореден каприз, остър скандал между децата в семейството и т.н.

Преди да се намесите с викове или неправилни думи, просто пребройте до 10, което ще ви даде време и така ще ви помогне да се успокоите и подходите дипломатично към конкретната ситуация.

В повечето случаи ежедневните проблеми от такъв характер не са критични моменти, което не налага бърза реакция. Така че спокойно може да поемете дълбоко въздух, да почакате малко и едва тогава да реагирате.

3. Комуникирайте правилата ясно

Не се провиквайте от съседната стая „Изми ли си зъбите?“ или „Веднага спри телевизора!“. Когато имате да кажете нещо, идете до детето – така контактът ви с него, ще бъде очи в очи.

Не бързайте да му правите забележка, а се поставете първо на негово място. Покажете интерес към онова, което прави. И дори демонстрирайте възхитата си. Ако например гледа анимация по телевизията, кажете: „Колко красиво филмче си избрал. Сигурно това е добрият герой. Сега обаче е време да спиш. Той сигурно също иска да спи. Хайде, да го направите заедно. А утре (или по-късно) може отново да продължиш да го гледаш“.

Когато проявявате емпатия, вие не само давате възможност на детето да приеме вашето решение без капризи, но също така го учите и на важен урок – как да реагира в сходна ситуация.

4. Търсете диалог

Ако детето ви каже, че мрази математиката и не иска повече да ходи на училище, това вероятно е продиктувано не от затрудненията му с този предмет и домашните, а от някаква силна емоция.

Не бързайте да налагате мнението си, а първо поговорете с него, за да разберете какво всъщност е провокирало това. Така ще откриете и причината на проблема.

Важно е да търсите диалог, за да може в хода на разговора да откриете най-доброто решение, съобразно ситуацията. Това помага на детето да се чувства уверено, а и да споделя с вас своите тревоги и занапред.

5. Приемете сълзите му

Родителите трябва да се научат да разчитат правилно сълзите на детето. Това е важно, за да могат да помогнат на малчуганите да контролират емоциите си.

Веднага щом видят, че детето плаче, повечето родители бързат да го успокоят. А трябва да се направи обратното. Това е моментът, в който трябва да научите децата как да се справят със силните емоции – като гняв и болка, да им обясните, че те не са нещо опасно или грешно, да им покажете как могат да бъдат преодолени.

За всичко това ви са нужни просто няколко минути, така че проявете съпричастност и ги отделете за детето. Ако то не успява да обясни какво го е изплашило или разстроило, кажете тихичко, че го разбирате и съжалявате за случилото се. А след това му разкажете как вие например, бихте опитали да се преборите.

6. Намерете време да се смеете заедно

Децата трябва да се смеят. Открийте време всеки ден, за да се вълнувате и да правите забавни неща с децата си.

Смехът помага на малчуганите да се чувстват в безопасност. А когато са по-малки, ги успокоява, че когато тръгвате за работа, а те остават у дома с баба и дядо или детегледачката, продължавате да бъдете свързани.

Гъделичкането не е полезна идея, за да накарате детето да се смее. Това не го успокоява, а увеличава вълнението му, което не е целта в този случай. Да не говорим, че много деца не харесват и трудно понасят гъделичкането.

Снимка: Shutterstock

7. Избягвайте да се налагате

Отговорни за възпитанието на децата са родителите. Но много често, когато малчуганите проявяват каприз или откровено не се подчиняват, родителите реагират от позицията на по-възрастния и притежаващ власт над тях, и налагат безкомпромисно своето мнение. Понякога това поражда конфликт, от който никой не излиза победител.

Ако например, детето вечерта откаже да яде, защото не е гладно, не настоявайте на всяка цена да направи това. Може би в момента то наистина няма апетит и ще огладнее по-късно. В крайна сметка дори и да пропусне един път вечерята, не е проблем. Бъдете готови на компромиси, а не реагирайте от гледна точка на по-силния.

8. Не приемайте нищо лично

Ако детето ви е много ядосано, то атакува. И няма значение възрастта – това може да ви се случи и далеч преди тийнейджърските му години. Не му отговаряйте по същия начин. Това категорично не носи полза никому.

Ако то прояви грубост, спокойно му кажете следното: „Ти обикновено не говориш така. Сигурно си наистина много ядосан. Искаш ли да ми обясниш какво се е случило и заедно ще намерим решение“. Така отваряте врата за диалог, а не я затръшвате и не наливате масло в огъня на кавгата.

9. Научете го на самодисциплина

Самодисциплината е от съществено значение, когато детето порасне. За да станат добри, малчуганите се нуждаят преди всичко от самоконтрол, който да им помогне да управляват себе си, дори когато попаднат в трудности.

Пътят напред със сигурност ще го сблъска както с хубави, така и с неприятни емоции и случки. И то трябва да е подготвено да се справи с тях. Първите уроци трябва да започнат от вас, още когато е съвсем малко. Така детето ще се научи да се бори, а не да се оставя на самосъжалението.

Много е лесно – насърчавайте го винаги да търси решение на проблема, а не да се предава и да казва: „Не става“.

10. Никога не прекъсвайте дете, докато то играе

Разбира се, това правило не може да се спазва винаги. Просто всяко дете обича да играе. Но се случва малчуганите толкова силно да се потопят в играта, че да не ви чуват какво им говорите.

В такава ситуация не продължавайте с опитите и съветът е дори да не ги прекъсвате, ако забележите, че та са запленени от играта. Тази игра е полезна и важна част от растежа на малчуганите.

По материали от Nostro figlio

Заедно

10 принципа за възпитание на Кейт Мидълтън

Да поговорим

7 закона на позитивното възпитание

Да поговорим

Трите най-чести родителски грешки, които провалят възпитанието на детето

Още от Да поговорим

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

По тази изключително важна тема колегите от Obekti.bg разговарят в новия епизод на своята подкаст поредица.

Илюстрация: Shutterstock

Добри практики в работата между психиатри и психотерапевти – на фокус в подкаста на Obekti.bg

Не всичко в живота е само черно и бяло, така че започнете да мислите цветно.

Снимка: Shutterstock

3 начина на мислене, с които сами се правите нещастни

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Има начини да разберете кога партньорът ви казва истината.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали съпругът ви лъже

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

По тази изключително важна тема колегите от Obekti.bg разговарят в новия епизод на своята подкаст поредица.

Илюстрация: Shutterstock

Не всичко в живота е само черно и бяло, така че започнете да мислите цветно.

Снимка: Shutterstock

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности