За детето не е полезно да стартирате с уроците твърде рано

Как да разговаряте правилно с момчето и как да контактувате с момичето

18 Юни 2022 г.
За детето не е полезно да стартирате с уроците твърде рано

Снимка: Shutterstock

Съвременните майки и бащи започват да развиват своите деца буквално от пелените, но се оказва, че това не е съвсем правилно, предупреждават експертите. Много по-важно е да се използват грамотно ресурсите, които всеки човек притежава. И да се има предвид, че момчетата и момичетата се различават и затова трябва да се учат по различен, но разбираем за тях начин.

Ето какво съветват специалистите.

Снимка: Shutterstock

Защо има разлики

За децата е много важно да учат навреме и главната беда на съвременното дете са амбициозните родители. Но това съвсем не означава да започнете със заниманията малко след като са проходили. Да, детето ще се научи да прави исканото от него – да чете например, но то няма да осъзнава смисъла на това действие, а ще бъде повече автоматизирано изпълняване на команда или запаметена реакция.

Важно е да се знае също така, че при различните деца има голяма разлика в скоростта на развитие. Едно дете на 7 години може да е готово за училище и половин година преди реалния старт на занятията, докато друго, на същата възраст, ще има нужда поне от още половин година, за да се адаптира и разбере какво точно се иска от него.

По официални данни повече от 40% от децата имат трудности с четенето и писането при завършване на началните класове. И даже в седми клас има такива, които четат лошо. При такива ученици цялата когнитивна сила на мозъка е впрегната да внимават в буквите, но така, дори да са прочели гладко текста, не са разбрали смисъла на прочетеното и всеки въпрос по темата ще ги накара да зациклят.

Не позволявайте на мозъка да мързелува

Вместо да насилвате детето да усвои определени знания и умения, далеч преди нормалната за тези дейности възраст, по-добре се концентрирайте да не оставяте мозъка му да мързелува, съветват експертите.

Не всички малчугани са гениални и ако детето има лоши гени, нищо не може да се направи, колкото и да се стараете. Но дори и гените да са добри, пак няма гаранции, че то ще стане гений и ще се развие преждевременно.

Дори да му осигурите идеалните условия за развитие, отново не е сигурно, че то ще съумее да използва пълния си потенциал. Така че намалете очакванията, но не изоставяйте напълно полезните занимания. Всяко дете има уникален мозък, но ако той не се развива, формира и настройва, всичко ще е напразно. Мозъкът линее, ако няма когнитивно натоварване. Ако само си лежите на дивана и не обръщате никакво внимание на малчугана, не само че не му помагате, а и му пречите да се развива. Както всеки мускул в тялото, и мозъкът има нужда от редовни тренировки, нищо че на практика не е мускул.

Снимка: Shutterstock

Учете момчетата и момичетата по различен начин

Двата пола имат различни начини на възприятие, така че се налага да промените методите си на възпитание и обучение и да се адаптирате спрямо конкретното дете. На момчетата се говори винаги кратко и конкретно. За максимален ефект те трябва да бъдат въвлечени в някаква активна дейност, защото на тях просто не им е възможно да седят спокойно. Имат толкова енергия, че най-добре е да се постараете да я канализирате, за да носи ползи. Не ги затваряйте също така в малки и тъмни пространства, а им дайте простор и възможност да се движат.

Освен това, на момчетата трябва да поставяте по-реалистични задачи, които да имат и състезателен елемент. Скучните писмени занимания просто не са за тях. И непременно ги хвалете, независимо колко голям или малък е поводът.

Има и друг интересен факт за момчешкото обучение: оказва се, че момчетата трябва да се възпитават в по-прохладни помещения, отколкото момичетата, защото в противен случай те просто заспиват по време на урока.

Момичетата обичат да работят в група, на тях им е нужен контакт. Те се гледат в очите едно друго и обичат да помагат на учителя. Много е важно да не ги предпазвате от падане и нараняване, тъй като това е полезно за тях – така се научават да поемат „контролиран риск“.

Момичетата не обичат резкия тон и разговорите на висок глас, но пък харесват ярките и пъстри цветове. Добре е да имате това предвид, когато ги възпитавате.

Силата на музиката

Много е важно да се развива фината моторика на детето, но е важно също така малкото да слуша музика от съвсем ранна възраст.

Съвременната неврология изучава активно мозъка, на който въздейства музиката и днес знаем, че когато музиката участва в развитието на човек от ранна възраст, това влияе силно на структурата и качеството на невронната мрежа. Когато възприемаме речта, се случва сложна обработка на физическия сигнал. В ухото ни резонират децибели и интервали, но това е физика. Ухото чува, а слуша мозъкът и когато детето се обучава на фона на музика, то свиква да обръща внимание на фините детайли, да отличава звуците и тяхната продължителност. И именно в това време се формират най-деликатните частици на невронната мрежа.

Да поговорим

Кой e по-добре да възпитава момчето – мама или татко

Да поговорим

Хвалете, не възпитавайте: 10 златни правила за ваканцията

Да поговорим

8 неща, които НЕ бива да правите, когато възпитавате децата

Още от Да поговорим

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

3 черти на добрите мама и татко

Мъжете обичат жената с чувство за хумор.

Снимка: Shutterstock

Идеалните качества на жената (според мъжете)

Понякога е тредно да научите малкото дете да бъде по-самостоятелно.

Снимка: Shutterstock

9 начина, с които да стимулирате самостоятелността на детето

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock

3 черти на добрите родители

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Кой е най-подходящ за тази възраст и кои са плюсовете и минусите

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Да поговорим

3 черти на добрите мама и татко

Най-силната проява на любов е, когато присъстват в живота на детето

Имам начин да разпознаете овулацията.

Снимка: Shutterstock

Здраве

5 знака, че сте в овулация

Ако планирате бебе, това може би ще ви бъде от полза

Самолет в небето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Самолетът – комфортен превоз за бременната

Пътуването е бързо, позата – относително удобна и жената може да се разхожда

Риана, A$AP Rocky, RZA и Райът. Снимка: Instagram

Заедно

Риана: Момчетата внасят смисъл в живота ми

Певицата разказа в снимки за ежедневието на 2-годишния RZA и 11-месечния Райът

Бременна. Снимка: Shuttrerstock

Здраве

Суха кожа, стрии, целулит: грижите през бременността

Хормонът естроген помага на раждането, но вреди на кожата