Заради себе си или заради мъжете – защо жените се гримират

Ново проучване отговаря нееднозначно

31 октомври 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Един от центровете за маркетингови изследвания в САЩ установи, че повечето жени използват грима просто защото им харесва. А в продължения на няколко века представителите на силния пол твърдяха, че дамите използват козметиката само, за да привлекат тяхното внимание, пише medikforum.ru.

84% от жените, които са участвали в проучването, са заявили, че грижата за красотата им дава увереност в себе си, което противоречи на мнението, че като цяло дамите не обичат да се гримират, а го правят по принуда. 68% твърдят, че си правят маникюр и педикюр преди всичко заради себе си, а 49% са убедени, че той повишава увереността им. 81% от жените намират използването на козметика и грижата за външния си вид за интересно занимание, а 65% изпитват гордост, ако научат някой нов трик от гримьор или коафьор.

От проучването става ясно и, че по-голяма част от дамите в действителност не следват кой знае какви модни стандарти. На повечето просто им харесва да изразяват себе си и да подчертават индивидуалните особености на лицето си с помощта на едни или други гримове.

Участничките споделили, че не използват декоративна козметика всеки ден. Изключение правят само 18%, 28% правят това често, а повече от половината жени се гримират не повече от два пъти седмично.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа