Защо детето трябва да има въображаем приятел

Създаването на такъв измислен образ е важна част от растежа на малчугана

21 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Как бихте се почувствали, ако детето покани на масата с вас своя въображаем приятел? Дали това ще ви разтревожи или просто няма да му обърнете внимание?

Истината е, че за родителите понякога е трудно да приемат въображаемия приятел на детето си. Почти неразбираемо дори. А този образ всъщност е част от растежа на малчугана, при това много важна!

Снимка: Shutterstock

Кой е той и кога се появява

Обикновено въображаемият приятел се появява около 2-3-годишна възраст и изчезва някъде около 7-10-годишна възраст.

В този период от живота на детето може да се роди невидим спътник, към когото то се обръща в моменти на самота или трудност, защото той е търпелив и винаги готов да го изслуша, да се съгласи. И детето често предпочита да споделя с него своите тайни, а не с родителите или връстниците си.

Как реагират родителите

Много родители наистина се притесняват, защото класифицират това поведение като „необичайно“.

Някои дори го преживяват като наистина тревожна и опасна ситуация. Но изливайки тези притеснения върху детето си, те му отнемат шанса да прояви и развие своето въображение.

Кой е най-честият страх на родителите

Най-големият страх е, че детето има дискомфорт в развитието или проблеми със социализацията.

И затова предпочита да разговаря и общува със своя въображаем приятел, затваряйки се в същото време към света извън този кръг.

Наистина ли е така

Не, това изобщо не е така. Затова - не се притеснявайте!

Да имаш въображаем приятел не е нещо нефункционално. Напротив - той е полезен за психологическото развитие на детето.

Защо е полезно то да има такъв приятел

Свързвайки се с въображаемия си приятел, детето опознава себе си по-добре и следователно развива емпатия към другите, подобрявайки качеството на общуването.

Освен това, чрез подкрепата и утехата на своя въображаем приятел, то е в състояние да управлява по-добре дори най-трудните моменти от деня, например когато е уморено или трябва да си вземе „Довиждане“ с родителите, които отиват на работа.

Как въображаемият приятел рефлектира върху когнитивното развитие на детето

За да се научите да разбирате детето, е необходимо да проумеете многобройните процеси на неговото магическо мислене. Магическото мислене представлява преобладаващ начин на мислене в детството, който придобива стойността на средство за адаптация. По време на детството има много ситуации, в които този процес се случва: например в игра, но не само.

Това често са начини, по които малките компенсират разочароващите реални ситуации. Децата организират преживявания според различните си нужди, запълват когнитивните пропуски, като използват фантазии, изобретяват свой собствен език и си създават конкретна и жива визия за реалността.

Магическото мислене не е нещо необичайно

Това е подходяща за възрастта форма на интелигентност, която позволява на децата да бъдат творчески активни и да структурират, разбират и обясняват на себе си света около тях.

Често се случва те да са убедени, че нещата се случват, защото са ги искали.

Магическото мислене, водено от егото на детето, от желанието му да реши всичко с щрих с магическа пръчка, да подчини обективната реалност на своите желания, е силно емоционално. Детето първоначално развива анимиран светоглед, възприемайки обектите като притежаващи душа и в тясна връзка с него.

По време на растежа магическото мислене насърчава самочувствието у детето и допринася за изграждането на идентичността му.

Снимка: Shutterstock

Фантазията е начин за разчитане на реалността

В света на фантазията невероятното и невъзможното стават възможни и постижими. Така външният и вътрешният свят на детето губят съответните си граници, пресичат се и се смесват. А детето - създател на своите герои, изобретява невидими същества, които за определен период стават негови спътници, само за да изчезнат отново от света му.

По този начин малките са в състояние да изгонят ситуации, които са несигурни или обезпокоителни за тях. Може да се случи и децата да регресират, връщайки се към предишните етапи на развитие, за да могат да избягат от емоционално силни ситуации.

Те използват своите фантастични магически способности, за да обясняват света и да обработват страха. Преодоляването на страховете и несигурностите е една от задачите, пред които детето се изправя по време на своя растеж. И то се научава да прилага техники и стратегии, които очевидно са толкова прости, колкото и магически, и му позволяват ефективно обработване на страха.

За да се гарантира, че децата ще могат да се справят със страховете си, е от съществено значение те да развият своето въображение и креативност, защото така развиват и увереност в себе си и в собствените си сили.

Как трябва да се държат възрастните

Възрастните трябва да зачитат личния характер на такива фантазии, защото това е много ценно за детето.

Психолозите препоръчват на родителите да приветстват новите приятели в семейството си и дори да играят заедно с тях.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.