Защо трябва да благодарим на бабите и дядовците

Ето какви конкретни ползи носят те на своите внуци

29 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

В голяма част от семействата бабите и дядовците са не просто най-близките роднини, но играят и ключова роля в отглеждането на децата. И не само, защото помагат на родителите в трудни моменти, а и заради натрупания опит, който могат да предадат – от поникването на първото зъбче до първите самостоятелни крачки на детето.

Да не говорим за периода, когато майката се връща на работа и някой трябва да поеме грижите за децата, ако те все още не са тръгнали на детска градина или пък просто не са били приети в нея по ред причини. Бабите и дядовците са много полезни и в предучилищния и училищен период, когато програмата на малките започва да се пълни в извънкласни занимания и някой просто трябва да ги води, изчаква и прибира у дома.

Така че нека кажем едно голямо „Благодаря!“ на нашите близки, че в такива моменти са готови да откликнат на молбите ни. А ето и още няколко причини, селектирани от психолозите, за които трябва наистина да сме признателни.

Снимка: Shutterstock

Правят семейството по-стабилно

Връзката с баба и дядо действително има такъв ефект. Тя прави семейството по-силно, тъй като така детето разбира своята принадлежност.

Освен това предоставя възможност за нови взаимоотношения на възрастните. Децата са тяхното спасение в годините, когато те губят своите приятели и връстници, така че ползата е взаимна, защото малките ги спасяват от усещането за самота и загуба.

Важен ориентир за децата

Това, което баба и дядо предлагат на малчуганите е допълнителна емоционална връзка, която обогатява и носи много ползи. Според психолозите, този тип връзка не трябва да се приема от родителите като негативна, защото няма опасност възрастните да им отнемат любовта на малките.

Но пък за децата този нов вид взаимоотношения ги учи и им помага да намерят нови посоки и решения в живота. Неслучайно, когато има такава силна връзка, в периода на юношеството, децата са много по-спокойни и често откриват отдушник в лицето на баба и дядо.

Предлагат различен модел на възпитание

За внуците времето, прекарано с баба и дядо, означава нови преживявания. Именно в това се състои и по-различният модел на възпитание. Той е вдъхновен от времето, в което са живели активно възрастните хора и носи други ползи на детето.

Разбира се, всичко трябва да е съобразено с основните правила, поставени от родителите. Но онова, което децата ще научат от бабите и дядовците, ще ги направи по-гъвкави и отворени за живот.

Утвърждават позициите на родителите

Ако ролите са ясни, без намеса или припокриване, родителите ще се чувстват сигурни на своите позиции - като майка и баща.

Понякога обаче те изпитват неувереност. И точно тук помагат бабите и дядовците, които утвърждават техните роли и позиции в семейството.

Снимка: Shutterstock

Готвят истинска храна

Ястията, приготвени от баба, обикновено са с продукти и по начин, какъвто тя е свикнала да прави. Тоест не притоплени на микровълновата фурна полуфабрикати, които понякога родителите са принудени да използват, поради липса на време. Супите не са от кубче или хартиено пликче, а от истински зеленчуци и пиле, и кюфтетата са домашни, а не от тарелка.

Глезят малките

Глезенето е всъщност здравословно и полезно за внуците. То е едно от най-важните неща във всяка връзка, дори в тази между внуци и баби и дядовци.

Не става дума обаче за безразборното купуване на лакомства или играчки. Под глезене психолозите имат предвид прегръдки. А бабите и дядовците обожават да правят това със своите внуци.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа