Златни правила на общуването в двойката

Ако успеете да съхраните диалога помежду си, може да се радвате на дълги години хармония

21 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Във всяка двойка има спорове и понякога сърдене. По-важното обаче е да има диалог между партньорите, тъй като той е в основата на хармоничното съжителство, твърдят психолозите.

Всъщност това не е чак толкова трудно за постигане, ако знаете върху какво да наблегнете и какво да избягвате на всяка цена.

Ето кратък списък от полезни и вредни за диалога в двойката неща, които да имате предвид, ако решите да направите стъпка напред за връзката ви.

Снимка: Shutterstock

1. Бъдете търпеливи

За каквито и да е било промени е нужно време. Ако пет години сте живели при едни правила, а изведнъж сте решили да ги промените, не очаквайте резултати на следващия ден.

2. Винаги изтъквайте причината

Ако често казвате на партньора си, че искате да промените нещо в отношенията ви, трябва да назовете и причината за желанието ви. Иначе то просто увисва във въздуха и звучи объркващо.

3. Забравете думите „Винаги“ и „Никога“

Те са твърде крайни. Не слагайте кръст на всичко изведнъж и ги изключете от речника си за известно време. Вместо да натъртвате на партньора си, че „никога“ не ви подарява цветя, дори и при повод, може да му предложите да ви купува малко букетче веднъж в месеца, защото това ви прави много щастливи.

4. Бройте до 10

Преди да кажете нещо тежко като обвинение, просто пребройте до 10. Това време ще ви даде възможност да премислите мнението си и да разберете дали то наистина е толкова крайно и наложително, за да го изричате.

Снимка: Shutterstock

5. Променете тона си

Никой не обича да му се крещи или „съска“. Колкото и да ви е тежко или обидно от нещо, запазете добрия тон и кажете на партньора си онова, което имате да му казвате, спокойно и с нормален глас. Така има много по-голяма вероятност да ви чуе и да се вслуша в думите ви.

6. Използвайте по-често имената си

В дългогодишните връзки постепенно имената остават на заден план. И общуването ви се превръща в безименно. А това не е добре. Ако искате някой да ви чуе, обръщайте се към него по име. Опитайте преди всяка молба да казвате името на партньора си и ще видите колко бързо нещата ще се променят в положителна посока.

7. Не пропускайте да кажете „Благодаря“, Моля“, „Извинявай“

Обидите излизат много лесно от устата, а за извиненията срещате трудности. Не трябва да е така. Важно е да се научите да казвате тези три вълшебни думи: „Благодаря“, „Моля“, Извинявай“. И всичко ще се случва много по-лесно.

Коментари
Последни видеа