10 любопитни факта за принцеса Рания

Кралицата на Йордания защитава правата на жените и пише детски книжки

13 Септември 2023 г.
10 любопитни факта за принцеса  Рания

Принцеса Рания. Снимка: Getty

Кралицата на Йордания Рания с право се смята за една от най-красивите и стилни кралски особи.
След като през 1999 г., тя стана кралица и доказа на целия свят и на себе си, че една кралица може да бъде ярка, образована и в същото време много грижовна и отговорна към семейството си.
Абдула и Рания се ожениха през 1993 г. и оттогава връзката им само се засили: Рания подкрепя краля във всичко, помагайки му да подобри отношенията си с други страни и да подобри живота в Йордания.
Наскоро красивата кралица навърши 53 години. Тя е автор на детски книги и страстно защитава правата на жените

Ето 10 интересни факта от нейната биография.

1. Никога не е искала да бъде кралица

Когато Абдула ѝ предлага брак, Рания го кара да обещае, че ще водят обикновения живот както всички обикновени хора. Принцът веднага се съгласява: въпреки че е най-големият син на царя, той не е негов наследник.
През 1965 г. крал Хюсеин промени закона, така че след смъртта му властта да отиде при по-малкия му брат, а не при най-големия му син.

Рания не обича да си спомня деня, в който научава, че ще става кралица: „Беше ужасно. Съпругът ми се прибра и каза: „Татко иска аз да наследя трона. Погледнах го и си помислих: така се чувства човек, когато небето се стовари на главата му.”
Рания била сигурна, че нейният „щастлив живот е свършил“. Въпреки това тя бързо се мобилизира: „Реших за себе си: ако ми е писано да бъда кралица, трябва да направя всичко, за да бъда добра, много добра кралица.

Крал Абдула II и кралица Рания със семейството на 70-ия Ден на независимостта на Йордания на 25 май 2016 г. Снимка: Getty

2. Има блестящо образование

Рания е родена в Кувейт в палестинско семейство. Баща ѝ е педиатър, а майка ѝ домакиня. Въпреки факта, че семейството има три деца, родителите дават на дъщерите си възможност да получат добро образование.
 Рания учи в британско училище, а през 1991 г. получава бакалавърска степен по бизнес администрация от Американския университет в Кайро.

Рания чете новата си книга „The Sandwich Swap“ на деца от местното училище. Снимка: Getty

3. Пише книги за деца

Малко хора знаят, но кралица Рания е талантлив писател. Има четири книги за деца. Първата е „Подаръкът на краля“ и е посветена на покойния крал Хюсеин, баща на крал Абдула II.
След нея кралицата публикува още три книги: „Вечната красота“, „Маха на планините“ и „Размяна на сандвичи“, история за приятелството, която Рания е вдъхновена от детството си.

4. Тя иска най-доброто за страната си

Рания е много отговорна в задълженията си на кралица. През 1995 г. тя основа фондацията Jordan River, която се занимава с проблемите на безопасността на децата.
През 2013 г. кралицата основа Фондация за образование и развитие и по-добър живот на децата и младите хора. Фондацията им осигурява знания, умения и стратегии, за да успеят в един непрекъснато променящ се свят.
През май 2014 г. тя стартира Edraak (на арабски „образование“), организация, посветена на предоставянето на качествено онлайн образование на арабски.

Кралят на Йордания Абдула II, съпругата му кралица Рания и (2-а в ляво), престолонаследникът Ал Хюсеин (вдясно) и принц Хашем (вляво) на церемонията по дипломирането на Принцеса Салма от Международната академия през 2018 г. Снимка: Getty

5. Кралицата има четири деца

Крал Абдула II и Рания имат четири деца: двама сина, Хюсеин и Хашим, и две дъщери, Иман и Салма.
Семейството има много тясна връзка между родители и деца: йорданското кралско семейство е едно от малкото семейства, които не се страхуват да показват чувства публично.
Миналата година най-голямата дъщеря на Рания, Иман, се омъжи и се премести в САЩ. А през юни тази година най-големият син на кралското семейство принц Хюсеин се ожени. Той и неговата булка, принцеса Раджва, ще станат следващите крал и кралица на Йордания.

Рания разговаря с бежанки. Снимка: Getty

6. Защитава правата на жените

Въпреки че кралица Рания е мюсюлманка, тя се застъпва за правата на жените. Тя носи европейски дрехи и говори открито за тревогите си относно положението на жените в ислямското общество.
Университетът на Ексетър в Обединеното кралство ѝ присъди почетна докторска степен по право „за заслугите ѝ за насърчаване на ролята на жените в съвременния свят и за приноса ѝ в развитието на евро-арабските отношения“.

7. Поддържа активен живот в социалните мрежи

Рания е една от малкото кралски особи, които са активни в социалните мрежи. През 2008 г. кралицата първа стартира собствен канал в YouTube, в който приканва зрителите да изразят мнението си за Близкия изток и да говорят за табутата, пред които са изправени.
Кралицата има страници в Twitter, Instagram и Facebook. Тя ги използва за създаване на междукултурни връзки, както и за подкрепа на важни събития.

8. Нейните постижения са признати по целия свят

Кралица Рания е получавала награди от много страни, включително: Бахрейн, Бруней, Германия, Италия, Япония, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания и Швеция.
През 2007 г., по време на Световния икономически форум в Давос, тя бе призната за първия изтъкнат застъпник на УНИЦЕФ за правата на децата.
А през 2008 г. получи наградата за лидерство на Дейвид Рокфелер.
През 2010 г. получава наградата „Арабски рицар” от Арабския благотворителен форум. А през 2015 г. кралица Силвия ѝ връчи Световната детска награда от Шведската фондация за световно детство.

Кралица Рания кралица Летисия от Испания. Снимка: Getty

9. Приятелка е с кралицата на Испания

Кралица Рания поддържа добри отношения с всички кралски семейства в Европа, но тя има най-близки отношения с кралица Летисия от Испания. Двете често могат да бъдат видени заедно на официални събития в различни държави, а реакциите им показват колко са щастливи една за друга.

Рания пристига в Уестминстърското абатство преди коронясването на крал Чарлз III и кралица Камила 2023 г . Снимка: Getty

10. Не си купува дрехи

През 2019 г. избухна скандал: в пресата се появи информация, че кралица Рания харчи милиони за дрехи и аксесоари. В отговор на това кралицата публикува информация във Facebook, която доказва, че на практика не купува дрехи.
Като съпруга на краля, Рания винаги внимателно следи разходите. Повечето от нещата, които кралицата облича на събития, наема или получава като подарък от различни производители. Тя се опитва да подкрепи местните дизайнери, като предимно носи рокли от йордански модни къщи.

По  материали  на Parents, Мона Василева

 

 

 

Още от Да поговорим

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали детето е далтонист

Някои майки наистина обсебват живота на децата си.

Снимка: Shutterstock

Може ли майката да провали живота на детето

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Запазете спокойствие, когато детето капризничи.

Снимка: Shutterstock

20 трика срещу детските капризи (Част 2)

Ученици в двора. Снимка: Guliver / iStock 

Когато детето се оплаче: Ана ми каза, че съм тъпа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да разберете дали детето е далтонист

В първите години от живота си е нормално малкото да не различава добре различните нюанси

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Здраве

Капризният апетит по време на бременност

Как да излъжем организма при токсикоза и липса на апетит (част 1)

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Понякога, за да не стигнете до конфликт, е достатъчно да предприемете няколко прости стъпки

Джейсън Момоа. Снимка: Instagram

Заедно

Джейсън Момоа открито разказа за връзката си с Адриа Архона

Звездата от "Аквамен" и актрисата са готови да споделят любовта си с целия свят

Майка на разходка с бебе. Снимка: Getty

 

Здраве

С бебе в жегата

Правила за разходка под лъчите и първа помощ