Вредните навици, които ни губят времето (и парите)

Финансов коуч съветва как да ги преодолеем

14 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Времето е пари, но замисляме ли се колко часа на ден губим в непродуктивни дейности и как това време може наистина да се превърне в пари?

"Далеч съм от мисълта да стигаме до крайности и да мислим само как да изкараме още средства, но всеки от нас има вредни навици, които само ни губят времето и е добре да помислим как може да се отървем от тях. Няма да е лесно, но ще си струва", казва Стойне Василев - сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Ето неговите съвети:

Триене на лотарийни билети

Това се превърна в национален спорт и вече хора на всички възрасти прекарват буквално часове в триене на билети от моментните игри на щастието и регистрацията им в сайта на организаторите. Ако знаем само един начин да забогатеем и той е свързан с отривисти движения със стотинка, има още по какво да работим. Знам, че мнозина свързват хазартните игри със забавлението и го превръщат в нещо като хоби, но самата мисъл, че разчитаме само на късмета си, за да постигнем нещо в живота, трябва да ни накара да се замислим сериозно.

Ако оставим настрана загубеното време, дадените пари от любителите на лотарийните игри, могат да се използват за далеч по-стойностни неща. Изглежда примамливо с един билет да оправим целия си живот, както са го направили хората по телевизията, но това няма да се случи, и всеки от нас го разбира много добре. Дори да спечелим някаква по-голяма сума, това не означава, че няма да я загубим в рамките само на няколко години, както се случва често с тото милионерите.

За мен, печалбата от хазартна игра не е най-голямото щастие на света, а тест или урок, който трябва да научим. Не всеки е готов да промени живота си по такъв драстичен начин, защото с големите пари идват и големите отговорности. Ако не сме узрели достатъчно за тази печалба, ще я загубим много бързо, точно както си губим времето с триенето на лотарийни билети.

Четене на хороскопи

На пръв поглед това е безобидно развлечение, но на практика не е така. Има хора, които не излизат от дома си преди да са прочели от всички възможни източници какво ще им се случи през деня. Нека да помислим малко по-трезво. Как на близо 600 хиляди души в България (ако приемем, че зодиите са разпределени равномерно у нас) ще имат едни и същи преживявания? Всички те ли ще започнат нов бизнес или ще срещнат стар приятел от детинство? Едва ли.

Цялата статия можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа