3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

20 Септември 2023 г.
3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Прието е да споделяме с близки хора, но някои деца не бързат да откровеничат дори с мама или татко. Всички хора трябва да имат лично пространство.

Често казваме тези думи, имайки предвид себе си или друг възрастен. Но когато става дума за деца, идва на дневен ред правото на собственика, а думите за личното пространство изчезват някъде зад хоризонта.

Защо e полезно децата да имат тайни и как да ги предразположим правилно, за да ни се доверят?

Дори в най-ранните си години детето може да покаже характер: като плаче често или много рядко, иска да бъде постоянно носено на ръце или предпочита да бъде оставяно на мира в креватчето... Чертите на характера помагат на малкото да изгради отношенията си с мама и татко и обкръжаващите го. Но от родителите зависи колко близки ще станат те с бебето и дали след време то ще бъде откровено с тях или ще крие тайни.

Не трябва да се забравя, че пораствайки, детето възприема силно разликата в поколенията, особено по отношение на родителите си. То чувства остро неразбиране от тяхна страна, което е една от основните причини да пази ревниво своите тайни от тях. А самите тайни най-общо могат да бъдат поставени в няколко категории.

Тийнейджърът може да има и чувство за вина.

Снимка: Shutterstock

Тайни от чувство на вина

Ако детето не може да каже какво му харесва, с какво иска да се занимава, къде иска да учи и какво иска да постигне в бъдеще, то започва да крие своите мечти и постъпки. Именно затова родителите не трябва да го принуждават да учи това или онова или да избере конкретна професия.

Към тази категория могат да се отнесат увлеченията и лошите оценки. Не настройвайте детето срещу себе си в желанието си да го направите отличник, като прибирате играчките, слагате го над учебниците и му се карате всеки път, когато получи лоша оценка. Детето ще се затвори, ще престане да говори за училище и оценки, за него тази тема ще стане равносилна на нощен кошмар.

Това се отнася също за увлечения и интереси. Не го карайте да тренира тенис, ако му харесва например свободната борба. Като се опитвате да наложите на детето своето мнение и желания, както и представата си за живота му като цяло, вие му внушавате чувство за вина: то не оправдава вашите очаквания и това ще бъде първото, което ще скрие от вас „в сейфа“.

2. Тайни на сексуална основа

Тази лавица от детския тайник може да бъде изрядно запълнена. Тук се отнасят въпроси, които възникват през периода на половото съзряване, интересът към противоположния пол, първият сексуален опит, другата ориентация...

Опознавайки себе си, изучавайки своето тяло и получавайки първия опит като възрастен, детето може да се чувства неловко пред родителите си. Затова всичко по-скоро ще бъде споделено с връстници, отколкото с мама или татко. Да се обясни защо се случва това е лесно. Пред връстниците си детето ще се почувства по-голямо и опитно – като възрастен. А родителите преди всичко ще започнат да го поучават и да разказват за всичко с тона на учителка.

За тийнейджъра това е неприемливо. Възможно е и детето просто да се притеснява да говори с възрастните на подобна тема, особено ако възгледите на родителите са твърде консервативни.

Детето лесно може да се почувства ненужно.

Снимка: Shutterstock

3. Тайните за усещането да си ненужен

Тази категория тайни се появява поради отсъствие на внимание от страна на родителите или поради недостига му. В повечето случаи всичко започва с баналната табела на вратата на стаята: „Не влизай, без да почукаш.“

Детето се оттегля, чувствайки постоянната заетост от страна на родителите, отдалечава се от тях. Стаята става неговата крепост, където за мама и татко (които са се превърнали в чужди хора) входът е забранен. Детето започва да прекарва повече време в компанията на приятели, които не винаги се харесват на родителите.

Но думите: „Не се виждай с тях, на нищо хубаво няма да те научат“ или „Къде беше? Вече е 10 часа вечерта!“ няма да покажат на детето, че сте загрижени за него и се безпокоите. То ще почувства само вашето неприемане на неговия приятелски кръг, което минимум ще доведе до мълчание и лъжи, когато има въпроси от ваша страна. Неговите приятели ще станат най-голямата тайна, щателно скривана от вас.

И ако не искате всичко да завърши наистина зле (сериозен конфликт с детето и неговото напускане на дома), покажете му своята любов и загриженост, разберете какво толкова го привлича в тази компания. Проявете истински интерес към живота му и участвайте в него. На детето му е нужно внимание, тогава то ще престане да страни и тайните постепенно ще се сведат до минимум.

Към която и категория да се отнасят тайните на вашите деца, бъдете с тях търпеливи и добри, общувайте като с равен, а не от висотата на своята възраст и жизнен опит. Дайте му да разбере, че уважавате и цените личното му пространство, но за помощ и съвет винаги може да разчита на вас. Ако от страна на родителите има подкрепа и разбиране, тогава от страна на детето няма смисъл да се премълчава каквото и да е.

По материали от Letidor

Още от Да поговорим

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Детските истерии са полезни

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

5 причини, които ни тласкат към брак

Децата интроверти живеят в свой свят.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е интроверт

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Пасивната агресия може да бъде спряна с една фраза

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем