9 неща, които да правите у дома с децата

Така не само ще забавлявате малчуганите, но и ще ги научите на нещо полезно

10 Декември 2023 г.
9 неща, които да правите у дома с децата

Има много начини да се забавлявате заедно в почивните дни до Коледа.

Снимка: Shutterstock

Някога опитвали ли сте йога с детето си? Или да правите заедно научни експерименти? Използвайте почивните дни не само за разходки, спорт и игри на открито, а и за различни креативни занимания у дома, които до този момент не сте пробвали или не сте се сещали да опитате. Предлагаме ви 9 идеи, които ще бъдат забавни както на по-малки, така и на по-големи деца, а защо не и на родителите.

Потърсете забавни пози в йогата, които заедно да изпробвате.

Снимка: Shutterstock

Йога животни

Щъркел, котка, крокодил, пеперуда, кобра… Общото между тях е, че освен представители на фауната, са и пози в йогата. Ако предложите на детето да се раздвижите заедно като играете йога, може и да не срещнете възторжено одобрение. Съвсем различно и определено много забавно ще е, ако заедно разгледате и опитате различните пози в йогата, които носят имена на животни. А има и пози с имена на растения. Може да измислите и ваши си истории за всяка асана. Това занимание е освен забавно, но и много полезно за децата, тъй като различните пози имат различен лечебен ефект върху тялото. Йога например се препоръчва при гръбначни изкривявания.

Джурасик свят

Ако детето е въодушевено от света на динозаврите, може заедно да изработите модели от хартия и да ги изрисувате. Търсейки в интернет или книгите как точно са изглеждали различните видове, ще надникнете по интересен и занимателен начин назад в историята и детето ще научи много нови неща – какви растения е имало в тази епоха, защо са изчезнали динозаврите, кои са били най-големите и кои най-малките. Това си е истински урок по история и биология едновременно.

Научни експерименти

Има специализирани сайтове, в които показват как от обикновени домашни материали може да направите истински химични опити, без опасност от изгаряне или разрушаване на дома. По телевизиите също често показват такива безобидни и напълно подходящи за деца експерименти, които лесно може да повторите и сами. Най-елементарното – покажете колко тежат различните течности и как олиото остава над водата и не потъва в нея. При разклащане двете се смесват, но ако оставите съда на масата, те отново се разделят.

Сагата за Хари Потър

Или друга интересна история, любима на детето. Подредете си специален кът за четене на тези истории в един от ъглите на детската стая. Може да си направите и импровизирана палатка, да запалите фенер и да пуснете подходяща музика. След това седнете заедно и четете от книгата. Ако историите са свързани с определени места, които съществуват по света, моментът е подходящ да ги потърсите на таблета и попътувате из тях виртуално. Това помага на децата да визуализират по-конкретно атмосферата в книгата, а така също и да разгледат един нов свят, до който може и да не достигнат – ако например е Гренландия.

Може заедно да измислите ново ястие от нещата, които са останали в кухнята.

Снимка: Shutterstock

Рециклиране

С децата може да опитате също така да рациклирате различни изостанали от предния ден храни и да създадете от тях нещо ново, интересно, вкусно и атрактивно. Така не изхвърляте храна, стимулирате фантазията на малчуганите и освен това ги учите на полезни умения в кухнята. В крайна сметка никой не знае дали между тях не се крие нов шеф готвач.

Японска анимация

Светът на мангите и аниметата е завладяващ, особено за по-големите деца. Бихте могли заедно да опитате са създадете своя книжка или филмче, като предварително нарисувате в съответната стилистика герои, измислите сюжет и замисите интересна интрига, каквато винаги има в този жанр.

Приказки за слушане

Потърсете детски книги за слушане или останали от вашето детство записи с актьори на популярни детски книжки и пиеси. За децата ще бъде интересно да се срещнат по такъв начин с познатите си истории, а за вас ще бъде приятно и носталгично връщане в миналото.

Винтидж комикси

Може да потърсите в интернет комикси от вашето детство и заедно да ги прочетете. А след това да се опитате и сами да създадете свои – с рисунки и история, измислена от децата.

На гости на зоопарковете

Няма как да посетите всички зоопаркове и аквариуми по света и да видите на живо техните обитатели. Но има интернет, който ще ви позволи да надникнете в техния свят отдалеч и да се разходите по алеите, ако не на всички, то на голяма част от известните паркове.

Деси Тодорова по материали от Donna moderna

Да поговорим

2 игри, които доказано гонят скуката

Да поговорим

Да се раздвижим заедно с децата

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)