Защо са важни червените и жълти играчки и защо няма смисъл да казвате на детето „Почакай“

Различните възприятия на малките и на възрастните

Снимка: Guliver / iStock

Никое дете няма да разбере фразата: "Времето минава." Малките възприемат света много по-различно от възрастните и времето е една от големите разлики във възприятията.

За тях времето тече много по-бавно, отколкото при възрастните. Това се дължи на факта, че детето постоянно научава нещо и всеки ден е пълен с открития, дори то да не осъзнава, според професора в Медицинския колеж в Бейлър Дейвид Игълман.

Всичко за детето е интересно: как облаците се носят и „плуват“ в небето, цветовете на преминаващите коли, лицата на хората. Основното е, че движението не спира.

Затова и е невъзможно за детето да стои неподвижно - фразите „Изчакай” и „Прояви търпение” са просто непонятни за детския слух. Така че, ако трябва да чакате с малкото на дълга опашка, например при лекаря, трябва да му вземете някаква интересна игра и периодично да организирате „промяна на пейзажа“. В противен случай всяко чакане ще се превърне в истински ад и за вас, и за детето.

И все пак, не очаквайте от малките незабавни реакции - те възприемат това, което чуват, със закъснение от 7 секунди.

Предметното зрение на малките деца е коренно различно от това на възрастните. Някои твърдят, че новородените виждат света с главата надолу. Това не е съвсем вярно. Според оптичните закони ретината се обръща, но това не означава, че детето вижда света наобратно - то все още не възприема изображението, тъй като не си е изработило визуален анализатор.

Визията на обектите се развива през първите два месеца. Това е свързано с централната част на ретината, наречена макула, отговорна за възприемането на цветовете, предимно жълто и червено. Ето защо в ранна възраст се препоръчва да се дават точно червени и жълти играчки - те са по-ясни за детето.

Децата усещат вкусовете много по-отчетливо от възрастните и още от най-ранна възраст езикът им различава солено, горчиво, кисело и сладко. Според проф. Дженифър Фишър от университета в Темпъл, малките предпочитат солено и сладко. С това се обяснява и невъзприемчивостта им към здравословната храна – каша, зеленчуци, плодове нямат силни вкусове, каквито децата предпочитат.

Един източник на информация - Въпреки огромната си фантазия, когато са мънички, децата възприемат света едностранчиво, до известна степен. Група британски психолози от Лондонския университет и италиански психолози от Университета във Флоренция установиха, че децата под 8-годишна възраст възприемат информацията само от едно от сетивата им.

Те все още не знаят как да сравняват данните, доставяни от различни източници: миризми, звуци, тактилна информация. Италианските учени предлагат на деца от 5 до 10 години и на възрастни две зарчета с различна големина и със задачата да определят кое е по-голямо. Кубчетата могат да се докосват, да се погледнат, или и двете заедно. Възрастните и децата над 8 години се справят по-успешно с задачата, за разлика от по-малките деца, които показват еднакъв резултат.

Снимка: Guliver / iStock

Английските психолози провеждат друг тест с деца от 4 до 8 години и с възрастни. Дават им ракета играчка, с която да се разхождат из стаята, за да я „напълнят“ с гориво, да приземят пътниците, да отброят от 10 и да върнат ракетата в първоначалното ѝ положение. Експериментът се провежда при две различни условия – с включени светлини, като участниците се ориентират от три светлинни обекта: луна, звезда и светкавица. В резултат на това възрастните се завръщат на разстояние от около 26 см от първоначалната точка, а децата – двойно по-далеч от нея.

При повторния експеримент, когато учените премахват светлините, участниците трябва да се ориентират по столовете, разположени в пространството. Резултатите на възрастните се влошават значително в сравнение с първия експеримент, а при децата под 8-годишна възраст почти няма промяна. Това кара анализаторите да предполагат, че децата избират един източник на информация и го използват, без да вземат под внимание допълнителна информация от други източници, пише Рамблер.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа