Бебета са толкова сладки, че ни иде да ги „схрускаме“

Защо – науката дава отговор за реакцията на майката

Снимка: Guliver / iStock

Видът на всяко бебе ни разнежва. Всеки посяга да го погали, щипне, а най-близките го мачкат и целуват по крачетата със закани „Ам-ам, ще те изям!“
Науката отдавна търси отговор на въпроса защо бебета са толкова мили, сладки, разнежват ни и, защо събуждат подобни желания.
Преди година британски учени дадоха най-логичното обяснение, а именно, че това е техният начин да се защитят и да осигурят своето оцеляване.

Ето и още аргументи:
„Дизайнът“ на бебешкото лице – огромни очи, малко носле, кръгли бузки с трапчинки и високо чело, привлича възрастните и буди в тях позитивни емоции – любов, желание да ги гушкаме, обгрижваме и закриляме.

При вида на бебе, без значение дали е собствено или чуждо, в мозъка на жената се активизира тази част от лимбичната нервна система, която отговаря за възнаграждението. Отделя се хормонът на удоволствието – допамин. Този прилив на позитивна енергия разнежва жената и провокира определено поведение – тя има желание да се грижи за бебето. От гледна точна на еволюцията, тази програмирана невробиологична реакция е в полза на всяко новородено, защото му дава шанс да оцелее.

Но както казва поговорката „Много хубаво не е на хубаво“. Реакцията на прекомерна любов, която омагьосва майката, има страничен и нежелан ефект. Тя стимулира твърде много мозъка.
През 2015 година психолози от университета на Йеил описаха съществуването на такъв феномен – ако положителните емоции са прекомерно силни, психиката не е в състояние да се справи с тях. Те „преливат“ и отключват негативна реакция, често например агресия. В случая, когато видим прекрасно и много сладко бебе, тя се изразява в това, че искаме да го щипнем, хапнем и да „го схрускаме“ , обясняват медиците.

Благодарение на този механизъм, който се е усъвършенствал в процеса на еволюцията обаче, майката се освобождава от стреса, който може да дойде не само от нещастието, но и от прекалено голямата доза щастие. И тя успява да възстанови душевното си равновесие.

Оказва си, че желанието на майката „да схруска“ бебето, е начин за разтоварване от стрес, благодарение на който тя става емоционално по-стабилна и балансирана.

Източник: mother.ly, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа