Какво да подарим на дете на 1 г.

Как баби, дядовци и приятели да направят добър избор

Снимка: Shutterstock

Играчка, но каква точно да подарим - плюшена, пееща, пъзел, книжка...

Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да се ориентирате:

Децата растат и подаръците, които избирате, трябва да отговарят на нуждите им. Защото, освен за забавление, те помагат и стимулират развитието им.

През първата година заложете на играчки, които ще заковат вниманието и ще помогнат на детето да добие ново умение. На тази възраст то опознава света със сетивата си – гледа, слуша, помирисва, пипа ...

Снимка: Shutterstock

Постепенно развива уменията на ръцете и сръчностите на пръстчетата си. Опитва да произнесе първите срички и думи.

Подарете му меки играчки, в ярки цветове и такива, които издават звуци, за да го активизирате. Всякакъв вид конструктори – кубчета, пъзели, рингове за нанизване, чашки, които влизат една в друга, ще са от полза в този етап на развитие. Те ще му помогнат да добие нови умения и ще палят въображението му.

Ако не може да изберете играчка, която да издава приятен (не пронизителен и силен) звук, заложете на музикалните книжки и кубчета. Те със сигурност ще привлекат вниманието му и ще му помогнат да проговори.

На тази възраст бебето вече стои стабилно изправено и пробва да направи първи крачки. Има играчки, които ще му помогнат да се почувства по-стабилно, за му дадат опора и да го окуражат да пристъпва по-смело. Добър избор са въртележки за бутане, както и всички с въженце за теглене.

Детето расте и учи като си играе.

Играчките заковават вниманието, дърпат въображението, стимулират го да пробва, да експериментира и да разширява възможностите си.

Така в игрите то добива самостоятелност и увереност в собствените си сили.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа