Как да подготвим къщата за пълзящото бебе

И да му дадем много пространство

Снимка: Guliver / iStock

Периодът, през който бебето започва да пълзи, е тройнокритичен. Изведнъж проблемите се увеличават стократно или по-скоро разбирате, че досега не сте имали никакви проблеми с това бебе.
Подът трябва да е лъснат нон стоп, а всички неща, до които не трябва да се докопа бебето – прибрани.
По-долу следва лек списък на задачите, които ви очакват.
Преди тях е добре да кажем, че пълзящото бебе освен беда е и голямо щастие – тялото му ще бъде съвсем добре подготвено и укрепнало за следващата фаза – прохождането.

1. На недостъпно място приберете битовата химия, козметиката, лекарствата, инструментите.

2. По същия начин постъпете и с документите и книгите. Ако имате библиотека, която е достъпна за бебето, вдигнете всичко една лавица по-нагоре.
Не забравяйте, че пълзящото бебе вече може и да се изправя, като се държи за нещо, и гордо да прави милиарди поразии.

3. Фиксирайте за стената всички високи шкафове и библиотеки. Бебетата обичат да се клатят, като се държат за рафтовете и ако мебелите не са стабилни е възможно да паднат върху него.

4.  Никога повече не оставяйте без надзор храна, която се готви на печката. Бебетата са много любопитни какво правите и в момента, в който ви видят гърба, веднага ще проверят с пръстчето какво се случва там.
Внимавайте и с фурната, ако е на нивото на детето. Тя и оставената да изстива на пода ютия са едни от най-честите причини за изгаряния при малките деца.

5. Обезопасете всички контакти. Тапи за тях се продават в повечето големи магазини за мебели.

6. Сложете предпазители на ръбовете на мебелите – тях търсете на същото място.

7. Ако не може да преместите вещите от някой шкаф, просто го заключете. 

Идеята на всичко това е да си спестите много бели и крясъци „Неее!“. И най-вече да направите къщата си удобна за пълзящото бебе, което открива света.

В част от шкафовете подредете тенджери, капаци, лъжици - всички, което не крие опасност.
Малките деца много обичат да тракат и да дрънкат с тях, а и оттук насетне всяко нещо, което не е играчка, се превръща в най-желаната. 

 

Коментари
Последни видеа