Напътствия за млади родители

10 опасни неща, които неопитните майки и татковци често правят

Снимка: Guliver / iStock

Бебенцата са много крехки създания, а новите родители по правило са объркани и уморени.
В такава ситуация е лесно да се допуснат грешки, които обаче могат да бъдат опасни за новороденото. Затова detstrana.ru събира няколко препоръки, какво не е добре да се прави и какво родителите да не забравят. 
 

Забравят за оригването

Да „помогнете“ на детето да се уригне след всяко хранене може да ви се струва излишно, уморително или просто да забравите за него, но нека ви стане навик - за повечето деца то е изключително необходимо. Иначе въздухът, погълнат с храненето, както и излишното мляко могат да мъчат детето и да го боли коремчето, а това ще измъчи и младата майка.

Дават допълнително вода

По този въпрос много се е спорило през годините, но според данни от последните изследвания не е нужно да се дава вода нито на кърмените бебета, нито на тези, които са на изкуствено хранене – те си доставят достатъчно течности от млякото, независимо дали е майчино или изкуствено. Освен това водата пълни коремчето на бебето излишно и може да предизвика токсичен шок, както смятат някои лекари.

Перат с обикновен прах за пране

Сертифицираните детски препарати за пране не са просто маркетинг. Праховете за възрастни съдържат много химикали, които се натрупват в нежния малък организъм.

Не ограничават посещенията при бебето

Съвременните педиатри препоръчват да се вслушваме в съветите на баби и прабаби и да сведем до абсолютен минимум посещението на външни хора при новороденото поне през първите няколко седмици след раждането (сега, заради карантината, рестрикцията е пълна и е добре да продължи по-дълго.) А да го целуват по лицето и въобще да го пипат е съвсем нежелателно, защото това е най-добрия начин да му предадат инфекция.

Украсяват бебешкото легло

Висулки, залъгалки, бродирани възглавнички, дрънкулки, надвиснали над главата на малкото – красиво е, мило е, но не е никак безопасно. В първите няколко месеца в бебешкото легло не бива да има друго, освен твърд детски матрак, покрит с чаршаф, и леко одеалце.

Поставят детето в шезлонг или в столче за кола

Съблазнително е, особено ако детето спи спокойно в тези приспособления, но педиатрите са убедени: този сън може да бъде опасен за гръбначния стълб.

Не поставят бебето по корем

Повечето малки бебенца протестират против тази процедура, но е жизнено важен навик, който ги учи да държат изправена главичката си.

Чистят ушите на бебето с клечки за уши

Запомнете: в ушите на новороденото няма нищо, което трябва да се почисти. Дори „детските“ клечки с ограничители могат да бъдат опасни. Ако от ушния канал изпадне секрет, просто го махнете, но не бъркайте в ушите на бебето.

Разрешават му електронни устройства

Да, това е самата истина – оставят бебенца на 2-3 месеца пред телевизора или в компанията на таблет.  Така мама има време да свърши нещо набързо, но това време е с цената на зрението, слуха и нервната система на новороденото.

Не стерилизират

Не, не е достатъчно да оближете биберона, всъщност – не е никак правилно да го правите, както и да облеете шишето на бебето с вряла вода. Стерилизирайте неговите прибори в първите няколко месеца след раждането, защото вредните микроорганизми не спят!

 

Коментари
Последни видеа