Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

14 Юни 2024 г.
Как да научите детето си само да си оправя леглото

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

В живота на всеки родител идва момент, в който той подрежда разпилените навсякъде играчки и си мисли: „Чакай, защо моето дете не върши това?“ Добрата новина е, че сте в правото си и малчуганът наистина трябва да се научи сам да оправя бъркотията си. Въпреки че повечето деца не обичат да вършат задължения вкъщи, създаването на подобни навици е от съществено значение за растежа и развитието им.

„Домакинската работа дава на децата много важни емоционални и социални уроци“, обяснява психотерапевтът Ейми Морин. „Те се научават да стават отговорни хора, които разбират колко е важно да се включат и да изпълнят своята част от работата“.

Ако сте сигурни, че детето ви вече е готово за изпълняване на задължения, е най-добре, като за начало, да го накарате да си оправи леглото сутрин. Това не отнема много време и е задължителна част от дневната рутина на човека. Така те придобиват навика да изпълняват задълженията си, което може да ги мотивира да се справят с други задачи. Но ще са ви нужни някои съвети по пътя на осъществяването му.

Ето как да научите детето да си оправя леглото, ползите от домашните задължения и полезни съвети от родители, които са се справили със задачата за оправяне на кревата.

Може да използвате плюшена играчка или кукла, за да улесните научаването.

Снимка: Shutterstock

Ползите от това децата да се занимават с домашни задължения

Оказва се, че едно просто задължение като оправянето на леглото може да окаже значително влияние върху децата. Изследванията показват, че малчуганите, на които се възлагат домашни задължения, стават по-щастливи, по-здрави и по-независими възрастни.

„Домашните задължения подобряват самочувствието им, тъй като те осъзнават, че могат да променят нещо“, казва Морин. „Освен това така придобиват чувство за удовлетворение и виждат как поведението им влияе на другите хора“.

Научете детето си да си оправя леглото

Морин предлага да се започне възможно най-конкретно, като се дават инструкции стъпка по стъпка за оправяне на леглото. Това може да включва всичко - от вдигането на чаршафите до подреждането на възглавниците, в зависимост от това колко разхвърляно е леглото на детето ви на сутринта.

Най-лесно и полезно ще бъде да покажете на малчугана всяка стъпка и да разкажете как я правите. (Казвайте неща като: „Първо, аз ще вдигна чаршафа и ще го оправя. След това ще изпъна одеялото. Накрая ще подредя възглавниците“) Разходете го до едната страна на леглото и го накарайте да оправи спалното бельо, а след това и до другата страна. Покажете как трябва да изглежда леглото, след като всичко е готово.

Отначало нещата може да изглеждат малко разхвърляни, но това е нормално! Всеки път, когато оправя кревата си, поставете за задача да се съсредоточи върху различно умение. Например, първо го накарайте да издърпа чаршафите, така че да покрият всеки ъгъл. След това да изглади с ръка неравностите по чаршафите. По-нататък, когато се справи с това, нека да премине към завивката, а след това да създаде начин за подреждане на възглавниците. Когато вече се усъвършенства в тези стъпки, може да помолите да опита сам, докато го наблюдавате.

За да е малко по-забавно, Морин препоръчва също така детето ви да „научи“ кукла или плюшено животно как да оправя леглото. Ученето на някой друг ще затвърди уменията.

За малчуганите, които имат планина от плюшени животни на леглото, определете специална кутия или място в стаята, където да ги съхранявате. Сутрин покажете как да вземат всяка играчка една по една и да ги прибират вечер. (Обяснете, че е много по-лесно да се оправи леглото, след като всичко е разчистено.)

Колкото повече практикуват, толкова по-уверени ще стават децата. Не забравяйте, че не е важно да е перфектно - важно е да са опитали!

Съвети от родители

Триша, майка на три момчета на възраст 2, 4 и 5 години, започва да учи най-голямото си момче на този навик около 3-годишна възраст. „Включих го в сутрешните ни задължения“, казва тя. „Казах му, че това е част от неговите отговорности, след като вече е голямо момче и има собствено легло.“

Тя решава да му покаже първо само тънкостите по оправяне на завивката, за да улесни процеса. Освен това дава на момчето си специално одеяло, върху което то да тренира сгъването.

Единствената ѝ трудност е запазването на навика извън учебно време. „Определено ни е по-трудно да го накараме да оправя леглото си през лятото, но през учебната година, той няма проблеми, тъй като сме по-организирани.“

Ана, майка на 6-годишен син, също започва да учи детето си на този процес на 3-годишна възраст. Тя вярва, че трябва да аплодира усилията му независимо от всичко. „Никога няма да го поправя, дори леглото да не е оправено хубаво“, казва тя. „Ще му кажа колко добре си е свършил работата и да продължава да го прави. А усмивката му, след похвалите ми, е невероятна“.

Разбира се, има моменти, когато борбата е по-тежка, и Амбърли, майка на две деца, признава това. След като децата ѝ не успели да изградят този навик, тя открила продукт, създаден специално за борба с въпросния проблем. Амбърли закупила спално бельо, прилягащо като прилепнал чаршаф, с по два ципа от всяка страна. „С помощта му сега те оправят леглата си всеки ден, защото е просто. По един цип от всяка страна и готово.“

Бъдете търпеливи, когато учите детето да оправя леглото.

Снимка: Shutterstock

Детето отказва да оправя леглото си

Ако имате твърдоглаво дете, не бързайте да му се карате. Разрешете му определени дейности само след като изпълни задачата. Например, може да не му се разрешава да играе на таблета или да гледа телевизия, докато не оправи леглото. В този момент малчуганът може да реши колко често да получава тези привилегии.

Морин добавя, че можете също така да създадете таблица със стикери за по-голяма мотивация. „Давайте на децата по един стикер за всеки ден, в който си оправят леглото“, казва тя. „След като спечелят определен брой стикери, позволете им да изберат по-голяма награда“.

Но независимо от начина, по който подхождате към оправянето на леглото, опитайте се да бъдете търпеливи, да проявявате разбиране и да хвалите детето си, когато е възможно. Помнете, че това може да изглежда за вас като малка задача, но за децата е истинско предизвикателство!

Елена Николова по материали от Verywell family

Да поговорим

Как с игри да научим детето да подрежда стаята си

Заедно

Майка измисли как да улесни детето в подреждането

Още от Да поговорим

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Детето изпитва тревожност и тъга

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Този тип отношения подкопават доверието на другия.

Снимка: Shutterstock

Негинг – подлата тенденция за запознанства

Полезно е да научите детето да проявява щедрост.

Снимка: Shutterstock

4 начина да научите детето на щедрост

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото