Остава ли живот в брака след изневяра

На какво може да ни научи науката за кръшкането

26 Април 2024 г.
Остава ли живот в брака след изневяра

Кой изневерява и защо?

Снимка: Shutterstock

През 2021 г. проучване на Селтерман и негови колеги изследва изневярата при 495 участници (259 жени, 213 мъже). Само половината от лицата, които са изневерили на партньора си, са имали полов акт в хода на аферата.

Селтерман говори за осем причини, които подтикват хората към изневяра. Например те са се чувствали ядосани от поведението на партньора, искали са повече секс, копнели са за повече интимност и любов, не са били емоционално ангажирани във връзката с партньора си, искали са по-голяма самостоятелност, имали са лоша преценка поради ситуационни фактори като стрес или са се чувствали пренебрегнати и са желаели по-голям брой сексуални партньори.

Интересно е, че тези, които смятат, че причината за аферата им е била сексуална и са търсели любов и разнообразие, съобщават за по-голямо сексуално удовлетворение от постъпката си.

А какво да кажем за тези, които са били мотивирани да изневерят по причини, различни от сексуалните? Тези хора не само са били по-малко сексуално удовлетворени от аферата, но и тя е продължила по-кратко.

Изглежда, че малцина са онези, които печелят в играта на изневяра.

Какво ни учи науката за изневярата

Изследванията показват, че и за двамата партньори в хетеросексуалните връзки хората възприемат емоционалното предателство като по-голяма заплаха за отношенията им от физическата интимност. Това е особено вярно за мъжете в хетеросексуални връзки и за двамата партньори в лесбийски, бисексуални и гей връзки.

Мъжете, които са запитани за това колко често срещан и колко приемлив е извънбрачният секс (когато партньорките им не са наблизо.), проявяват по-голямо разбиране към изневярата. Хетеросексуалните мъже изпитват по-голям стрес и тревога от физическите предателства, докато жените и хомосексуалните мъже изпитват по-голям стрес и тревога от емоционалните предателства. И колкото по-добра е била емоционалната близост с основния партньор на изневеряващия, толкова по-малко емоционално удовлетворени са се чувствали при изневярата.

Селтерман и колегите му откриват осем различни променливи, свързани с мотивацията за изневяра. Те включват неща като чувство на гняв от поведението на партньора, желание за повече секс, отколкото има в основната връзка, желание за повече интимност и любов от наличните, ниска ангажираност във връзката, желание за по-голяма самостоятелност, замъглена преценка поради ситуационни фактори (като стрес), чувство за лошо отношение или пренебрегване и желание за по-голям брой сексуални партньори.

Живот след предателството

Въпреки че огромна част от жертвите са шокирани от изневярата, изследвания в над 160 култури я посочват като най-честата причина за прекратяване на връзката.

Но означава ли това, че трябва да се разделите заради предателството?

Трудно е да се каже. Помислете за следното - как един изследовател би набрал достатъчно голяма извадка от хора, които са изневерили на партньорите си и които са готови да бъдат честни за това къде, кога и защо се е случило това?

И все пак проучване от 2017 г. на Knopp и др. изследва бивши прелюбодетятели, за да определи колко вероятно е те да изневерят отново, като проследява 484 лица през две от връзките им след самата изневяра.

Резултатите са доста ясни:

При тези, които са изневерявали по време на първоначалната си връзка, вероятността да съобщят за изневяра е три пъти по-голяма.

Хората, които са знаели, че партньорът им е изневерявал преди, са били два пъти по-склонни да съобщят, че бъдещият им партньор е изневерявал.

Лицата, които са подозирали, че партньорът им е изневерявал, но никога не са го доказали по един или друг начин, са четири пъти по-склонни да обвинят бъдещия си партньор в същото.

Имаме не само солидни доказателства, че вероятността човек, който изневерява, да го направи отново е три пъти по-голяма, но и че подозренията ни за изневяра на предишния партньор ни карат да подозираме бъдещата си половинка в същото четири пъти по-често.

Оставате ли или си тръгвате?

Според изследването има три момента, които трябва да се вземат предвид:

От колко време сте с партньора си и какво е нивото на ангажираност и на двамата? Колкото повече време е прекарано във връзката и колкото по-голяма е ангажираността с нея, толкова по-голяма е вероятността тя да оцелее.

Чисто физическа ли е била изневярата? Емоционална? И двете? Полът на изневеряващия партньор определя до голяма степен дали човекът изпитва вина, разкаяние, съжаление и т.н. Действие без тези емоционални последици увеличава вероятността нещо подобно да се случи отново.

Изневерявал ли е партньорът ви в по-стари връзки? Помнете, че това увеличава статистическата вероятност той отново да го направи. И обратното, подозирали ли сте предишни партньори в изневяра? Имате ли основателна причина да смятате, че сега половинката ви изневерява? Припомнете си, че тези, които са подозирали бивш партньор в изневяра, са четири пъти по-склонни да обвинят бъдещ партньор в същото. Преди да решите какво да правите с връзката си, уверете се, че познавате моделите и мотивите както на своя любим си, така и на себе си.

Обекти.бг

Да поговорим

Женската изневяра: тялото не прощава

Още от Да поговорим

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Обичащият ще ви чуе и забележи.

Снимка: Shutterstock

Понякога е полезно да замълчиш, за да те чуят. Да изчезнеш, за да те забележат

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Има начин да помолите детето да не пречи.

Снимка: Shutterstock

Как деликатно да отклоните досаждането на детето

Младежи с телефони. Снимка: Guliver / Getty

10 факта за поколението Z

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как