4 начина да помогнете срещу страха от тъмното

И да накарате детето да се почувства защитено

Илюстрация: Guliver / iStock

Един от най-често срещаните страхове при децата, особено в предучилищна възраст, е от тъмното. Дори да изглежда все едно е тактика, която има за цел да отложи лягането вечер, е важно да му обърнете внимание и да накарате детето да се почувства защитено. Ето няколко начина как: 

1. Изведете го навън през нощта

Това изобщо не е трудно през зимните месеци - и без това се стъмва рано. Отидете до някой магазин или просто се разходете по улиците. Уверете детето, че няма нищо страшно и сте заедно. Ако е възможно му покажете някоя звезда, кажете как се казва или дискутирайте стъпването на човек на Луната. Разговорите за това какво действително има в тъмното небе понякога помагат доста.

2. Пуснете симпатична нощна лампа

Вечер през зимните месеци има стаи, които не ползвате в момента, и са тъмни. Често децата се страхуват да влязат там, дори да вземат нещо набързо, и ви викат на помощ. И тогава, и през цялата нощ е добре в тези помещения да има светеща симпатична нощна лапма. Продават се различни видове във формата на всякакви човечета, нощни духчета и прочее, освен това са енергоспестяващи.

3. Релаксирайте преди лягане

Прекалено много телевизия, страшни шоута или анимации могат да бъдат причина за страха от тъмното. Препоръката е да избягвате детето да стои пред екран 60-90 минути преди времето за сън. Следвайте вечерен ритуал, който включва вана с мехурчета, четене на забавна приказка, приятна музика или просто гушкане - вие най-добре знаете какво се харесва на детето ви.

4. Обяснете какво е ден и какво е нощ

И не само това - покажете какво е сянка и как може тя да се превърне в чуден куклен театър. Кажете, че когато е наистина тъмно, сенките са много красиви и могат да разказват невероятно забавни истории. Натъртете, че всъщност нощното време е само част от денонощието, както и дните.

И няколко препоръки, за които сигурно се досещате, но все пак:

Когато едно дете се страхува от тъмното е добре да поговорите за неговите чувства и да не използвате никакви въображаеми чудовища като възпитателен метод. Ако страхът продължи повече от няколко месеца и се случва дори и през деня (ако детето трябва да влезе в тъмно помещение), тогава вероятно става дума за фобия. Фобиите са силно наситени ирационални страхове, които обикновено изискват специализирана намеса - не се колебайте да я потърсите.

Текст Darcy Zalewski, адаптация Надя Горанова

Коментари
Последни видеа