3 неща, които не бива да казваме на малчугана

Така ще избегнем кризите на недоволство

Илюстрация: Guliver / iStock

С чувство за хумор Люси Сантини – американска блогърка дава 3 препоръки към майките какво да не казват на малкото дете.

Люси живее със своя съпруг французин и двамата си сина Хенри и Оливър във Флорида. Всяка седмица тя пише за своя сайт Momjunky, в който разказва за живота на семейството си и дава съвети за красота на други майки. Ето какво написа Люси за американския Huffington Post  :

Никога не казвайте на своето дете, че имате за него изненада

Освен, ако тази изненада вече не е в ръцете ви и не сте готова да му я дадете веднага. В противен случай се гответе да се справите с извънредно трудна ситуация, когато детето ще ви зададе куп въпроси с настойчив тон: „Какво си ми купила?“, „Сигурно е играчка“, „Не мога ли да я получа веднага?“, „Не може ли да я видя?“...

В този случай вероятно ще ви се наложи да отскочите до магазина за играчки, за да купите най-скъпата.

Не казвайте: „Хайде, заспивай“, ако вече в леглото

Той ще направи всичко възможно, за да ви задържи до себе си. А списъкът с причини е доста дълъг - „моля те, още една целувчица“, „прочети ми още една приказка“.

По-добре го целунете и му кажете „лека нощ“. Не допускайте грешка след 5 минути на пръсти да се доближите до вратата, за да видите дали спи. Ако влезете отново, ще бъдете въвлечена в разговор с различен сюжет - „не мога да заспя“, „гладен съм“, „искам вода“...

Не казвайте: "Ако гащите останат сухи, ще получиш подаръка, който искаш"

Защото това означава, че ще има право да получи онази играчка, за която от седмици мрънка. Освен, ако не си спомняте в кой магазин точно се намира желаната играчка.

Люси разказва случка от собствения си опит. „Взех Хенри от детската градина и той с гордост съобщи, че не е мокрил гащите си, а е ходил на гърне. След това попита дали ще получи играчката, която съм му обещала при последното посещение в магазина. Реших след обяд да отскочим до магазина, за да я купим. Точно паркирах колата, когато Хенри заспа.

Прибрах се в къщи с чувство на вина. Той се събуди с думите: „Къде е магазинът“ и от очите му рукнаха сълзи. Качихме се отново на колата и подкарах обратно. Щом паркирах, моят син с изненада каза, че това не е ТОЗИ магазин, в който е видял играчката. Опитах се да го убедя, че и този магазин е хубав. Той твърдо заяви: “Не.“ И след това се разигра поредната тъжна сцена.

Със сигурност списъкът на неща, които родителите ни бива да казват на децата си е много по-дълъг.

Тези 3 съвета обаче ще ви спестят много горчиви моменти.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа