7 признака, че детето се чувства зле в градината

Не е задължително да са сълзите при раздяла с мама

05 февруари 2023 г.

Снимка: Guliver / iStock

Майката оставя детето в градината, а то сърцераздирателно плаче и не иска да се отдели от нея. Няколко минути по-късно обаче се успокоява и през целия ден весело си играе. То може да плаче по различни причини – страх от неизвестното, от това, че усеща тревогата на майка си или, защото влиза в нова среда.

Има обаче по-сериозни признаци от сълзите на входа на детската градина, на които трябва да обърнете внимание, пише letidor.ru.

Груби игри

Предложете на детето си да играе на детска градина с играчките. Ако в ролята на възпитател, то крещи на мечето и на зайчето, а те тъжно плачат. Вероятно и в действителност това се случва. Още по-лошо стоят нещата, ако то въобще откаже да играе, без да обяснява защо.

Проблеми с апетита

Децата често не ядат в градината, защото не харесват яденето. Някои специалисти дори съветват родителите от по-рано да проучат какво влиза в менюто, за да започнат да готвят подобни ястия и у дома.
Ако обаче детето въобще отказва да яде, това може да е сигнал за стрес.

Застой в развитието

На фона на стреса, детето може да започне да се държи като бебе – 4-годишното да иска да го храните в устата, а 6-годишното да започне нощем да се напикава в леглото.
Може да се появят и вредни навици: смукане на палец, разчесване ранички, хапане и разраняване на устните ...

Промени в поведението

Ако доброто и хрисимо дете започне да се кара и заяжда с всички, храброто момче вече не иска да спи само през нощта, а общителното се затвори и вглъби в себе си, трябва да се замислим какво се случва в градината.

Снимка: Guliver / Stock

Успоредно с това помислете дали в живота на детето не са се случили други големи промени. Може да е преместване в ново жилище, развод, раждане на братче или сестричка ...

Отказва разговор

На въпроса какво е положението в градината, хлапето неизменно отговаря, че всичко е наред. Но не разказва нищо за приятелите си, за заниманията, за възпитателите, за храната или игрите. Това обикновено се случва, ако ситуацията го плаши.
Трябва да сте нащрек, особено, ако по принцип детето е разговорливо и разказва за всичко, което го вълнува.

Необяснимо неразположение

То не се случва през седмицата, но в неделя вечер, преди деня, в който детето трябва да иде на градина, изведнъж се „разболява“ – главоболие, повръщане, температура ... Те преминават веднага щом си остане вкъщи.
Мнимите болести често са признак, че то изпитва страх от градината и с нежелание я посещава.

Странни въпроси

Децата трудно говорят за неща, които ги тревожат и не ги казват директно, а косвено. Например то може да пита, какво ще се случи, ако някой му се ходи, а друг не го пуска в тоалетната. Или пък, вярно ли е, че върху мръсните ръце живеят червеи, които попадат в корема. Или дали тези деца, които плачат, ги водят някъде, където майките им не идват да ги вземат никога.
Подобни въпроси показват, че детето се страхува и нещо такова се случва в градината.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа